Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Săptămâna Europeană a Sportului s-a încheiat cu succes la Oltenița

de Elisabeta Genoa

Protocolul privind promovarea Săptămânii Europene a Sportului 2015 între cele două organizații Comisia Europeană și Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor, cuprinde prima ediție a acestui eveniment, ce s-a desfășurat simultan la nivelul tuturor țările membre ale Uniunii Europene în perioada 7-13 septembrie. În comunicatul de presă difuzat la încheierea reuniunii se arăta: ”Comisia Europeană (CE) și Uniunea Europeană de Radio (EBU) vor încuraja în mod activ cetățenii europeni să aibă acces la sport în timpul unei săptămâni de promovare în luna septembrie. Săptămâna Europeană a Sportului are scopul de a încuraja cetățenii de toate vârstele #Be Active, precum și sprijin în realizarea activităților ca urmare a inițiativelor naționale și locale existente cu scopul declarat: ^Să ne mișcăm^”

Saptamana Sportului 4Copii și tineri ”s-au mișcat” sub semnul acestei activități la sfârșitul săptămânii, pe 11 și 12 septembrie, la Oltenița. Săptămâna Europeană a Sportului, înțeleasă foarte bine de participanți, s-a lăsat cucerită de competitori, ce au colaborat, în ciuda vremii ploioase, la acțiunile organizate de profesoara de sport Cristiana Drăgan. Astfel, sub semnul celebrului dicton latin al poetului Juvenal, cunoscut de peste două milenii și devenit deviza educației fizice “Mens sana in corpore sano”, tinerii oltenițeni s-au strâns pentru a participa la o adevărată sărbătoare a sportului. Din cauza vremii nefavorabile, a ploilor căzute în acest weekend, profesoara Drăgan a fost nevoită să mute locația desfășurării  evenimentelor din Parcul Central în Sălile de Sport ale Liceului Neagoe Basarab și Școlii ”Mircea Eliade”.
La competițiile organizate au participat în jur de 300 de elevi. ”Îmi pare rău de ghinionul cu vremea fiindcă tinerii au renunțat să mai vină. Dacă activitățile se desfășurau afară ar fi fost număr dublu de participanți. Cu excepția orientării sportive, am derulat toate celelalte competiții anunțate.” declară pentru oltenitainfo.ro Cristiana Drăgan. Meciuri de fotbal, cros, tenis de masă, șah, frisby, streeball, toate aceste sporturi s-au desfășurat sub deviza BeActive European Week of Sport. ”Evenimentul s-a desfășurat simultan în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene, la care se adaugă alte 6 țări de pe continent. Premiile și materialele promoționale sunt acordate din Proiectul European SES 2015. Acțiunea a avut priză la noi. Premiile au fost oferite tuturor participanților. Mulțumesc pentru implicare directorilor Liceului Basarab și școlii 3, unde am desfășurat activitățile sportive, respectiv domnului Cristi Lichiardopol și doamnei Lenuța Coman. Mulțumesc și voluntarilor pentru suport. Pot să vă mai spun că sunt prevăzute în programul Erasmus+ cofinanțări până în 2020, obiectivul fiind atragerea în perioada prevăzută a altor 100 de milioane de practicanți ai mișcării fizice și sportului, astfel încât participanții să-și facă din activitatea fizică și din practicarea sportului o obișnuință, urmărindu-se așadar dublarea numărului actual de astfel de practicanți. Principalul obiectiv pentru 2016 este să atingem un număr de peste 600 de participanți și să oferim un concurs sportiv de calitate pentru toate categoriile de persoane,” ne mai spune Cristiana Drăgan.

Saptamana Sportului 8La final toți participanții s-au declarat mulțumiți, acțiunea fiind considerată de mulți dintre ei o provocare:
Iată și declarațiile câtorva dintre participanți:
”Din punctul nostru de vedere a fost ceva normal dar și de succes fiindcă, deși vremea nu a ținut cu noi, au fost destui prieteni și colegi prezenți, apoi e vorba și de ceea ce s-a investit în organizarea competiției, mai ales suflet. Doamna iubește copiii și pune suflet în tot ce face”
”Prin participarea noastră la organizarea acestui concurs am demonstrat că suntem de partea sportului. Mi-a plăcut și voi veni și anul viitor”
”Mă consider o învingătoare fiindcă am reușit să joc șah așa cum am dorit și să particip la vârsta mea la o astfel de acțiune sportivă.”
”A fost și o bucurie pentru mine cel puțin. În casă ce făceam pe ploaia asta? A trecut timpul mai repede, apoi ne-am întâlnit mai mulți prieteni. Ne place cu doamna Cristina.”

Săptămâna Europeană a Sportului (SES) a cuprins activități de educație fizică și sportive în toate țările membre ale Uniunii Europene, cu o manifestare centrală pe 9 septembrie la Bruxelles.
Idea de a stabili o săptămână europeană a sportului a apărut în Parlamentul European, ca parte a Raportului FISAS. Statele membre au invitat Comisia Europeană să ia în considerare înființarea unei ”săptămâni europene a sportului” pentru a promova activitatea fizică, și particviparea în sport la toate nivelurile. Ultimul sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică a indicat că aproape 60% dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac sport sau mișcare fizică niciodată sau arareori.
La nivel național, Federaţia  Română Sportul pentru Toţi (FRST), a fost cea care a coordonat acţiunile din cadrul SES (EWoS). Deschiderea oficială a fost marcată anul acesta printr-o conferinţă de lansare la nivel naţional, pe 7 septembrie, la Bucureşti, cu participarea ambasadorilor români ai EWoS, Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, şi George Boroi, preşedintele CS Steaua Bucureşti.

Be Active

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 9 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie