Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la Oltenița

Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an la data de 14 septembrie, în amintirea evenimentelor din anul 335.

Ziua_CruciiLa această dată a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, după cum a vorbit astăzi în predica sa părintele Nicolae Ciobanu de la biserica ”Sf. Nicolae” centru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. În ziua praznicului împărătesc, în semn de cinstire a Crucii celei Adevărate, în fiecare biserică, Crucea este aşezată în mijlocul sfântului lăcaş.  Creştinii vin să se închine la Sfânta Cruce şi s-o împodobească cu multe flori. În această zi de post, credincioşii meditează la jertfa  Mântuitorului şi se roagă pentru sănătatea tuturor membrilor familiei.

Sfanta Cruce si PatimileZiua Crucii, aşa cum se numeşte sărbătoarea împărătească Înălţarea Sfintei Cruci în popor, este cinstită prin post şi praznice. Mulţi credinţioşi țin post negru pentru sănătatea familiei și pentru spor. Ziua Crucii vesteşte că vara s-a sfârşit şi toamna îşi intră cu adevărat, în drepturi. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la data de 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin.
Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Părintele Ciobanu amintește de un moment din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia “Prin acest semn vei invinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.
Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el. Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. Vestea s-a răspândit imediat, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce.

”Iudeii știm bine cu toții au ascuns fiecare lucru care a uitat de patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, au ascuns și Sfânta Cruce. Prin stăruința și rugăciunule Sfintei Elena, Sfânta cruce este găsită…Crucea Mântuitorului vindecă, Crucea Mântuirorului înviază…Nu putem să vorbim de Cruce fără Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nu putem să vorbim de Cruce fără să ne aducem aminte de patimile Sale prin care a dat omenirii mântuirea și omului i s-a dat posibilitatea ca prin credință și fapte bune să-și mântuiască sufletul. Noi avem aici în altar o rugăciune despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos din timpul patimilor Sale și a morții Sale <În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul şi pe scaun împreună cu Tatăl şi cu Duhul ai fost Hristoase, pe toate umplându-le, Acela ce eşti necuprins>” au fost câteva din vorbele de Duh ale predicii părintelui Nicolae Ciobanu.

Ziua Crucii (2)În bisericile din Oltenița s-au împărțit struguri albi și pâine.
În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte Înălțarea Sfintei Cruci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie