Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul neologismelor – luxurios, concupiscent, licenţios, cupid?

Neologismele din titlul articolului – luxurios, concupiscent, licenţios, cupid – aparţinând unui Dans lascivregistru stilistic mai pretenţios, aşa cum se întâmplă cu multe dintre împrumuturile din alte limbi, sunt utilizate, adesea, în contexte nepotrivite, ceea ce demonstrează o necunoaştere a sensurilor de către cei care le folosesc “după ureche”.

Mai ales primul dintre acestea – luxurios (din fr. luxurieux) – este confundat, probabil pentru că seamănă fonetic, cu luxuriant, fără ca cele două cuvinte să aibă vreo asemănare de sens. Dacă luxuriant înseamnă: (despre vegetație) care este extrem de bogată; caracterizată prin dezvoltare și abundență, sensul lui luxurios este: desfrânat, lasciv, concupiscent. Aşadar, luxurios aparţine aceluiaşi câmp semantic ca şi concupiscent, al cărui înţeles este: impudic, lasciv, libidinos, licenţios, care are înclinare exagerată către plăceri senzuale, trupeşti. Este uşor de dedus că, apărând în această serie de sinonime, şi licencios are acelaşi înţeles – care calcă regulile bunei-cuviinţe, ale moralei, indecent, impudic, imoral.

Cupid (din fr. cupide, lat. cupidus) este un sinonim parţial al cuvintelor menţionate anterior, având şi înţelesul de lacom, hrăpareţ, avid de câştig, rapace, dar şi venal, corupt, imoral, necinstit, concupiscent.

Owl-readingÎn forma menţionată în titlu, toţi termenii au valoare adjectivală, în limba existând şi substantivele corespondente: luxură (desfrânare), concupiscenţă, licenţiozitate (caracterul, însușirea a ceea ce este licențios; comportare, faptă, vorbă etc. licențioasă, indecentă, neruşinare, trivialitate, vulgaritate etc.), cupiditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + 8 =

79 − 74 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie