Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Se apropie Săptămâna Europeană a Sportului: profesori din zonă participanți la manifestări

de Elisabeta Genoa

Profesor de sport Cristiana Drăgan, președinte al Asociației Județene Sportul pentru Toți Călărași, este unul dintre puținii dascăli care ia inițiative și se implică în activități sportive pe plan local, la nivel național sau internațional. Aceasta va fi în același pas cu manifestările din septembrie dedicate sportului. Este vorba de Săptămâna Europeană a Sportului.

Be Active
Acordul dintre Comisia Europeană și Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor s-a încheiat de curând, iar protocolul privind promovarea Săptămânii Europene a Sportului 2015 între cele două organizații cuprinde prima ediție a acestui eveniment, ce se va desfășura simultan la nivelul tuturor țările membre ale Uniunii Europene în perioada 7-13 septembrie. În comunicatul de presă difuzat la încheierea reuniunii se subliniază: ”Comisia Europeană (CE) și Uniunea Europeană de Radio (EBU) vor încuraja în mod activ cetățenii europeni să aibă acces la sport în timpul unei săptămâni de promovare în luna septembrie. Săptămâna Europeană a Sportului are scopul de a încuraja cetățenii de toate vârstele #Be Active, precum și sprijin în realizarea activităților ca urmare a inițiativelor naționale și locale existente cu scopul declarat: ^Să ne mișcăm^”

La semnarea acordului de la Bruxelles marți 2 iunie Nicola Frank, coordonatoarea afacerilor europene la EBU, a spus că televiziunea este ”fereastra numărul unu” prin care comunitățile descoperă noi forme de practicare a exercițiului fizic, care să conducă la o sănătate mai bună. ”Indiferent unde locuiți, evenimentele au o importanță enormă pentru comunitate” a spus ea. ”Unele sporturi, precum fotbalul, sunt un fenomen global care unește lumea. Altele, cum ar fi schiul nordic sau intrinsec legate de cultura și identitatea locală. Toate sunt menite să aducă o contribuție majoră la diversitatea culturală în cadrul Uniunii Europene.” Nicola Frank a mai declarat că are ”în spatele scenei” rolul de a asigura o gamă largă de evenimente sportive care să fie disponibile penjtru cele mai mari audiențe posibile la televiziune, radio și on line. ”Programele de sport sunt o parte vitală a oricărui canal media în serviciul public. Prin producerea și distribuire de sport de calitate superioară direct pe o bază free-to-air pe toate platformele relevante, membrii noștri trimit un mesaj că există un sport pentru toată lumea, indiferent de forțe individuale sau pucte slabe” a mai declarat Nicola Frank.

Maraton Copenhaga

Așadar, în a doua săptămână a lunii septembrie (7-13 septembrie) anul acesta se va desfășura Săptămâna Europeană a Sportului, prima ediție urmând să cuprindă activități de educație fizică și sportive în toate țările membre ale Uniunii Europene, cu o manifestare centrală pe 9 septembrie la Bruxelles. Ideaa de a stabili o săptămână europeană a sportului a apărut în Parlamentul European, ca parte a Raportului FISAS. În același an statele membre au invitat Comisia Europeană să ia în considerare înființarea unei ”săptămâni europene a sportului” pentru a promova activitatea fizică, și particviparea în sport la toate nivelurile. Ulterior, au fost angajate consultări ample cu statele membre și organizațiile sportive, care să permită Comisiei să ia cunoștință de inițiativele existente ș/i pentru a asigura suport complet acestei inițiative.
Ultimul sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică a indicat că aproape 60% dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac sport sau mișcare fizică niciodată sau arareori. Se preconizează că finanțarea pentru Săptămâna europeană a sportului va fi asigurată de Comisia Europeană din bugetul Erasmus+, noul program european pentru educație, formare, tineret și sport.

Erasmus_logo.svg
Erasmus+ include pentru prima dată o linie bugetară dedicată pentru sport. Acesta va aloca în jur de 265 de milioane de euro pe șapte ani, pentru a contribui la dezvoltarea dimensiunii europene a sportului și a ajuta la abordarea amenințărilor transfrontaliere, cum ar fi trucarea meciurilor și dopajului. Acest program va sprijini proiectele transnaționale, care implică organizații în sportul de masă, promovarea, buna guvernare, incluziune socială, egalitatea de gen, cariere duale și activitate fizică pentru toți.
O lansare oficială a Săptămânii Europene a Sportului (evenimentul-pilot al EwoS) va avea loc, în plină desfășurare a Săptămânii, la Bruxelles, pe 9 septembrie, cu tema ”Rolul sportului în promovarea toleranței și societății deschise în Europa”.
Evenimentul reunește principalii susținători ai EwoS, de la factorii de decizie politică și reprezentanți ai mișcării sportive, la organizațiile societății civile și din partea sectorului privat, pentru a dezbate problemele și pentru a găsi soluții. Acesta va avea loc la The Square Conference Centre din Bruxelles și va cuprinde o serie de activități sportive, ateliere de lucru, o conferință și o ceremonie de premiere.

Comisia Europeana
Comisia Europeană va încuraja și activitățile de la nivel național pentru îmbunătățirea gradului de informare și de conștientizare a importanței sportului. Conștientă fiind de faptul că nu există soluții universale și că trebuie respectate tradițiile și structurile sportive naționale, comisarul european pentru sport, Androulla Vassiliou, a declarat anul trecut că este necesar ca statele membre să implice cât mai mult părțile interesate locale și regionale în organizarea evenimentelor.
Așteptăm așadar împreună cu iubitorii de sport să urmărim desfășurarea activității sportive din toamna acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 6

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie