Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Semnal pentru spațiul cosmic : Elevii Liceului Teoretic ”Neagoe Basarab” au salutat pentru o săptămână Universul

de Laura Suzeanu

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic s-a simțit la Liceul ”Neagoe Basarab” Oltenița prin diverse activități legate de astronomie.

Elevii Saptamana Spatiului CosmicToate clasele au înțeles sensul sărbătorii. Una dintre aceste activități s-a derulat joi, 8 octombrie a.c., când elevii au vizionat un film științific, după care, prin imagini Power Point, profesorul de fizică Cezar Ghergu a sudat un calup de informații despre construcții de satelit, astronauți, nave spațiale, cercetători în astronomie, Agenția Spațială Europeană și Agenția din România (ROSA).

În fiecare an, în perioada 4-10 octombrie, are loc World Space Week sau Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, un eveniment organizat de Adunarea Generală a ONU în cinstea lansării primului satelit artificial, Sputnik 1, pe 4 octombrie 1957. Acest eveniment marchează practic debutul explorării spațiale. Zece ani mai târziu, pe 10 octombrie 1967, în condițiile extinderii acestor operațiuni și a unui număr în creștere de țări cu activități în spațiu, se puneau bazele legale și se trasau primele reglementări în domeniu, prin semnarea tratatului internațional Treaty on Principles Governing the Activites of States in the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space, including the Moon and Other Celestial Bodies.

În anul 2015 evenimentul s-a desfășurat sub sloganul ”Discovery”, cu referire la descoperirile spațiale care ne ajută să ne cunoaștem trecutul și să anticipăm viitorul.

Activitățile profesorilor de fizică de la Liceul Basarab privind subiecte legate de astronomie, au venit în sprijinul elevilor, dezvoltându-le acestora spiritul de comunicare, având caracter de informare şi aduce un plus de calitate activităţii instructiv-educative din şcoală.

Prezentarea și popularizarea acestui eveniment internațional, a fost făcut de profesorul Ghergu într-un melanj de știință cu umor, bună dispoziție și atitudine pedagogică modernă. Susținut de colegul său, profesorul Petru Pârvan, Cezar Ghergu a oferit elevilor unei clase de-a X-a o oră jovială, relaxantă. Elevii au aflat ce anume exact se sărbătorește, ce semnificație și importanță au avut descoperirile spațiale pentru dezvoltarea societății umane.

Profesorul Ghergu a făcut cunoscut elevilor săi faptul că la Parlamentul României se va organiza la sfârșitul lunii octombrie a.c. o sesiune de lucrări pe teme de fizică pentru elevi de liceu, oferindu-le astfel posibilitatea de a participa pentru selecție și a se face cunoscuți prin temele de lucru.

Profesor fizica Cezar GherguPotrivit rosa.ro Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonatorul naţional al activităţilor din domeniul spaţial, se alătură comunității spațiale internaționale care în perioada 4-10 octombrie sărbătorește evenimentul anual Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic (World Space Week – WSW). Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014 marchează cea de-a 15-a aniversare a declarației acestei săptămâni speciale de către Organizația Națiunilor Unite în 1999. Pornind de la doar câteva evenimente organizate în anii timpurii, Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic a crescut până la a fi cel mai mare eveniment public dedicat spaţiului pe Pământ: numai anul trecut au fost organizate peste 1.400 de activităţi în 80 de ţări de pe toate continentele, inclusiv Antarctica, iar popularitate WSW este în continuă creștere.


Adunarea Generală a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an între 4-10 Octombrie, sărbătorind astfel lansarea de către URSS, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. În februarie 1958 SUA au trimis în spațiu un al doilea satelit, Vanguard 2, care a transmis semnale mai bine de 6 ani.
In spatiu Imagine Spatiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 1 =

37 + = 38

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie