Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sărbătoriți la Oltenița

În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul creștinilor atunci când le cheama, ele știind cum să răspundă chemărilor. Sfinţii Arhangheli sunt vindecătorii suferinţelor fizice şi sufleteşti. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie, sunt foarte apreciați  în tradiţia populară, fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Sf Mihail si Gavril
În viziunea populară, Arhanghelii asistă la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei  ”ard” păcatele care s-au acumulat datorită patimilor omenești și purifică, cu ajutorul postului, conștiintele. La sărbătoarea Sfinților Arhangheli se fac  praznice pentru cei trecuți la viața veșnică. Cu acest prilej se împart pachete cu colivă, fructe de toamnă, colaci, pește  și vin din recolta nouă de struguri. În Sfintele Scripturi se spune că numele Sfântului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”.

Sfantul Mihail

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Arhanghelul Mihail se alătură adesea Sfântului Ilie, când acesta tună și trăsnește, sau orânduiește grindina cu tunul. Ca și sfântul Haralambie, Arhanghelul Mihail ține ciuma în frâu.

DSC03328DSC03327DSC03334
Despre menirea lor printre noi și misiunea pe care au primit-o de la Dumnezeu ne-a vorbit astăzi părintele Marcel Veșteman de la parohia Sf ”Nicolae” centru din Oltenița. Părintele Veșteman a subliniat faptul că îngerii sunt foarte importanți în viața noastră, iar rugăciunea către ei aduce protecție și șansă celor care slăvesc sfințenia astfel. ”Știți rugăciunea celor mici către îngerul păzitor, așa și acum trebuie să avem o protecție de la el.” spune părintele Veșteman care amintește de tragedia de la București de săptămâna trecută prin prisma rugăciunii către îngerii pe care să îi chemăm pentru protecție, pentru ca ei să ne ferească de ghinioane și tragedii. ”Îngerul Domnului a fost la mormânt ca să ridice piatra. Tot îngerul Domnului a fost în Bretania la 40 de zile de când s-a înălțat la cer Iisus, când doi îngeri au luat chip frumos, de oameni frumoși, cu haine luminoase au spus Sfinților Apostoli că acel bărbat care s-a înălțat la cer se va întoarce cu slavă să judece viii și morții. Prin aceste mărturii ale îngerilor noi avem garanția că Mântuitorul va veni cu slavă, iar lângă El vor fi Sfinții Îngeri. Ei vor fi care vor veni în fața Domnului și vor fi apărătorii noștri pentru păcatele noastre.” mai spune părintele Marcel Veșteman.

8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă. În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomană pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moșii de Arhangheli”.

În calendarul popular, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viața oamenilor, veghind din ceruri și, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor.

DSC03330

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 8 =

9 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie