Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sărbătoriți la Oltenița

În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul creștinilor atunci când le cheama, ele știind cum să răspundă chemărilor. Sfinţii Arhangheli sunt vindecătorii suferinţelor fizice şi sufleteşti. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie, sunt foarte apreciați  în tradiţia populară, fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Sf Mihail si Gavril
În viziunea populară, Arhanghelii asistă la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei  ”ard” păcatele care s-au acumulat datorită patimilor omenești și purifică, cu ajutorul postului, conștiintele. La sărbătoarea Sfinților Arhangheli se fac  praznice pentru cei trecuți la viața veșnică. Cu acest prilej se împart pachete cu colivă, fructe de toamnă, colaci, pește  și vin din recolta nouă de struguri. În Sfintele Scripturi se spune că numele Sfântului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”.

Sfantul Mihail

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Arhanghelul Mihail se alătură adesea Sfântului Ilie, când acesta tună și trăsnește, sau orânduiește grindina cu tunul. Ca și sfântul Haralambie, Arhanghelul Mihail ține ciuma în frâu.

DSC03328DSC03327DSC03334
Despre menirea lor printre noi și misiunea pe care au primit-o de la Dumnezeu ne-a vorbit astăzi părintele Marcel Veșteman de la parohia Sf ”Nicolae” centru din Oltenița. Părintele Veșteman a subliniat faptul că îngerii sunt foarte importanți în viața noastră, iar rugăciunea către ei aduce protecție și șansă celor care slăvesc sfințenia astfel. ”Știți rugăciunea celor mici către îngerul păzitor, așa și acum trebuie să avem o protecție de la el.” spune părintele Veșteman care amintește de tragedia de la București de săptămâna trecută prin prisma rugăciunii către îngerii pe care să îi chemăm pentru protecție, pentru ca ei să ne ferească de ghinioane și tragedii. ”Îngerul Domnului a fost la mormânt ca să ridice piatra. Tot îngerul Domnului a fost în Bretania la 40 de zile de când s-a înălțat la cer Iisus, când doi îngeri au luat chip frumos, de oameni frumoși, cu haine luminoase au spus Sfinților Apostoli că acel bărbat care s-a înălțat la cer se va întoarce cu slavă să judece viii și morții. Prin aceste mărturii ale îngerilor noi avem garanția că Mântuitorul va veni cu slavă, iar lângă El vor fi Sfinții Îngeri. Ei vor fi care vor veni în fața Domnului și vor fi apărătorii noștri pentru păcatele noastre.” mai spune părintele Marcel Veșteman.

8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă. În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomană pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moșii de Arhangheli”.

În calendarul popular, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viața oamenilor, veghind din ceruri și, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor.

DSC03330

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie