Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sărbătoriți la Oltenița
În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul creștinilor atunci când le cheama, ele știind cum să răspundă chemărilor. Sfinţii Arhangheli sunt vindecătorii suferinţelor fizice şi sufleteşti. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi pe 8 noiembrie, sunt foarte apreciați în tradiţia populară, fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.
În viziunea populară, Arhanghelii asistă la Judecata de Apoi și sunt patroni ai casei. Ei ”ard” păcatele care s-au acumulat datorită patimilor omenești și purifică, cu ajutorul postului, conștiintele. La sărbătoarea Sfinților Arhangheli se fac praznice pentru cei trecuți la viața veșnică. Cu acest prilej se împart pachete cu colivă, fructe de toamnă, colaci, pește și vin din recolta nouă de struguri. În Sfintele Scripturi se spune că numele Sfântului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”.
Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului și tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Arhanghelul Mihail se alătură adesea Sfântului Ilie, când acesta tună și trăsnește, sau orânduiește grindina cu tunul. Ca și sfântul Haralambie, Arhanghelul Mihail ține ciuma în frâu.
Despre menirea lor printre noi și misiunea pe care au primit-o de la Dumnezeu ne-a vorbit astăzi părintele Marcel Veșteman de la parohia Sf ”Nicolae” centru din Oltenița. Părintele Veșteman a subliniat faptul că îngerii sunt foarte importanți în viața noastră, iar rugăciunea către ei aduce protecție și șansă celor care slăvesc sfințenia astfel. ”Știți rugăciunea celor mici către îngerul păzitor, așa și acum trebuie să avem o protecție de la el.” spune părintele Veșteman care amintește de tragedia de la București de săptămâna trecută prin prisma rugăciunii către îngerii pe care să îi chemăm pentru protecție, pentru ca ei să ne ferească de ghinioane și tragedii. ”Îngerul Domnului a fost la mormânt ca să ridice piatra. Tot îngerul Domnului a fost în Bretania la 40 de zile de când s-a înălțat la cer Iisus, când doi îngeri au luat chip frumos, de oameni frumoși, cu haine luminoase au spus Sfinților Apostoli că acel bărbat care s-a înălțat la cer se va întoarce cu slavă să judece viii și morții. Prin aceste mărturii ale îngerilor noi avem garanția că Mântuitorul va veni cu slavă, iar lângă El vor fi Sfinții Îngeri. Ei vor fi care vor veni în fața Domnului și vor fi apărătorii noștri pentru păcatele noastre.” mai spune părintele Marcel Veșteman.
8 noiembrie este zi de hotar între toamnă și iarnă. În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomană pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moșii de Arhangheli”.
În calendarul popular, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt percepuți ca niște ființe divine, întotdeauna prezente în viața oamenilor, veghind din ceruri și, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor.
Lasă un răspuns