Siguranța cetățenilor – obiectiv realizat de polițiști prin activitatea desfășurată în anul 2014
În anul 2014, ca urmare a activităţilor preventive şi reactive desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi, a crescut gradul de siguranţă publică, fiind sesizate cu 15,6% mai puţine infracţiuni
Infracţionalitatea judiciară înregistrează o importantă scădere, crescând siguranţa cetăţenilor pe stradă
Valoarea prejudiciului recuperat, în cursul urmăririi penale, în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, creşte cu peste 250%.
În anul 2014, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a fost concentrată pe prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în general, combaterea evaziunii fiscale, scăderea riscului rutier, prinderea în flagrant a persoanelor care comit infracţiuni şi tragerea lor la răspundere penală, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.
Obiectivul de creştere a gradului de siguranţă a cetăţenilor din judeţul Călăraşi, stabilit pentru anul 2014, a fost atins, fiind înregistrate cu 15,6% mai puţine infracţiuni sesizate.
Pentru prima dată în ultimii 5 ani, infracţiunile judiciare sesizate înregistrează o scădere importantă de 19,5%, mai ales datorită scăderii cu peste 21% a infracţiunilor de furt sesizate.
Prezenţa efectivă a poliţiştilor în stradă a contribuit la creşterea siguranţei publice, astfel că a scăzut criminalitatea stradală, la nivelul judeţului Călăraşi, cu aproximativ 20%. Având în vedere că 50% din infracţionalitatea sesizată este reprezentată de infracţiunile contra patrimoniului, eforturile poliţiştilor vor fi îndreptate în continuare pentru asigurarea protecţiei populaţiei şi protejării patrimoniului public şi privat. 60% din infracţiunile sesizate s-au comis în mediul rural.
În ceea ce priveşte criminalitatea cu un grad social redus, de genul infracţiunilor de loviri sau alte violenţe, la nivelul judeţului se înregistrează o creştere a acestui gen de infracţiuni, cu 35%, fapte care se comit, în general, pe fondul educaţiei precare a persoanelor implicate, al consumului de alcool etc. Creşterea se justifică şi prim modificările aduse prin intrarea în vigoare a prevederilor noilor coduri penale şi de procedură.
În schimb, activităţile desfăşurate pentru prevenirea faptelor săvârşite cu violenţă au avut ca rezultat scăderea semnificativă, cu 45%, a infracţiunilor de tâlhărie.
Acţiunile derulate de poliţişti pentru combaterea evaziunii fiscale au condus la obţinerea unor rezultate mai bune faţă de anul 2013, crescând cu peste 250% valoarea prejudiciul recuperat, în cursul urmăririi penale. Pentru comiterea de astfel de fapte, poliţiştii au cercetat 139 de persoane.
Au fost confiscate 668.912 ţigarete, 2780,7 Kg de tutun, 1102 litri de băuturi alcoolice, 9.081 articole bunuri de consum şi alte bunuri.
Pentru infracţiunile comise, în anul 2014, au fost cercetate în stare de reţinere 30 de persoane, iar în stare de arest preventiv 91 de persoane. Faţă de 2 persoane cercetate a fost dispus arestul la domiciliu, iar faţă de 8 a fost dispusă măsura controlului judiciar sub cauţiune. 93 de persoane au fost cercetate sub control judiciar.
O atenţie sporită a fost acordată în anul 2014 activităţilor care vizează creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ.
Astfel, au fost desfăşurate patrulări în zonele adiacente, participări la şedinţe cu cadrele didactice şi părinţii, acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar sau pe linie de circulaţie rutieră.
În anul 2014, pe drumurile publice din judeţul Călăraşi, cu excepţia A2, s-au produs 107 accidente grave (+4), soldate cu 32 (0) persoane decedate, 99 (+11) persoane rănite grav şi 41 (-11) peroane rănite uşor.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată, traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate vehicule, nerespectarea distanţei între vehicule, abaterile comise de biciclişti.
O preocupare a conducerii IPJ Călăraşi în anul 2014 a fost acordată intensificării demersurilor de atragere de fonduri nerambursabile. Astfel a fost depus proiectul „Împreună în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete şi tutun/ Together, fighting against smuggled cigarettes and tobacco”, care a obţinut finanţare de 54.175,40 euro în cadrul Programului Hercule II 2007-2013 – Instruire în domeniul combaterii fraudei, implementat de Comisia Europeană.
Acţiunile viitoare ale poliţiştilor călărăşeni vor viza în continuare îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi a transporturilor.
Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua activităţilor desfăşurate în cooperare cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu celelalte instituţii publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.
Inspectoratul Județean de Poliție Călărași
Lasă un răspuns