Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Singurătatea şi IQ –ul sau de ce persoanele cu un IQ ridicat preferă izolarea

În mod normal, un coeficient de inteligenţă este cuprins între 64-113. Dar ce se întâmplă atunci când rezultatele confirmă un IQ de peste 115? Când coeficientul de inteligenţă este peste medie, probabil te simţi mult mai bine singur – sau cel puţin aceasta este concluzia ultimului studiu publicat în British Journal of Psychology. Întrebările la care au vrut să răspundă cercetătorii vizează dacă şi în ce fel inteligenţa afectează fericirea oamenilor şi de ce persoanele cu un IQ ridicat se simt mult mai bine atunci când sunt singure.

IQ RidicatPrimul rezultat găsit în urma studiului a fost legat de persoanele care locuiesc în comunităţi restrânse. Conform studiului, participanţii au scorat un nivel mai înalt al fericirii spre deosebire de cei care locuiesc în oraşe mai mari. De asemenea, participanţii aflaţi în ambele cazuri au mărturisit faptul că se simt cel mai bine atunci când sunt înconjuraţi de prietenii apropiaţi. Nu s-a putut remarca acelaşi lucru şi în cazul persoanelor cu un coeficient de inteligenţă ridicat. Din perspectiva acestora, gradul lor de fericire este direct proporţional cu perioadele de singurătate. Cu cât sunt înconjuraţi de prieteni, mai des, cu atât mai scăzut este nivelul acestora de fericire, motiv pentru care, preferă să fie singuri, în majoritatea timpului.

Un alt motiv pentru care persoanele cu un IQ ridicat preferă singurătatea este direct proporţional cu interesele acestora. Din cauza complexităţii intereselor pe care aceştia le manifestă, discuţiile cu alte persoane devin aproape imposibile, deoarece doar o comunitate restrânsă de oameni, la nivel global, ar putea înţelege cu adevărat mentalitatea oamenilor foarte inteligenţi.

„Coeficientul de inteligenţă desparte oamenii, dar coeficientul de inteligenţă emoţională îi apropie!” – aceasta este concluzia prezentă a cercetătorilor psihologi. Din cauza faptului că sunt greu de înţeles, persoanele cu un IQ ridicat se îndreaptă permanent spre izolare, concentrându-şi toate resursele asupra domeniilor de interes şi ignorând latura social-afectivă a vieţii lor. Persoanele foarte inteligente preferă să socializeze mai puţin şi din cauza faptului că se concentrează asupra planuriilor de viitor, de lungă durată, mai degrabă decât asupra plăcerilor hedoniste, de moment, aşa cum funcţionează majoritatea persoanelor.

Este important de ştiut faptul că abilitatea de a înţelege modalităţile de funcţionare ale altor persoane şi perspectivele lor, întruchipează, de asemenea, tot o formă de inteligenţă ridicată. Cu toate acestea, datorită empatiei crescute în acest caz, persoanele care o manifestă au şanse mult mai ridicate de a interacţiona social şi de a fi înconjurate de prieteni.

Un alt argument adus în discuţie constă în faptul că, adesea, persoanele al căror coeficient de inteligenţă este mai ridicat, tind să sufere în paralel de o serie de probleme dezadaptative, la nivel comportamental (de exemplu anxietate socială, tulburări de personalitate, tulburări de tip borderline etc.), ceea ce face şi mai dificil de înţeles stările acestora de către oameni, motiv pentru care tind să se îndrepte către izolare şi resemnare şi să găsească alinare şi confort în dorinţa de a fi singure.

Ceea ce putem face pentru a reduce acest sentiment de izolare în rândul persoanelor cu un IQ ridicat este să le încurajăm şi să le înţelegem valorile şi principiile după care se ghidează de-a lungul vieţii. Suportul şi înţelegerea i-ar putea ajuta să se simtă integraţi, motiv pentru care dorinţa de socializare ar putea creşte.

Sursa:
csid.ro

One Response to Singurătatea şi IQ –ul sau de ce persoanele cu un IQ ridicat preferă izolarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 3 =

81 − = 71

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie