Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Trăim într-o lume grea. Încerc să fac lucruri mărunte, dar nu e nimic cu care să mă laud.

Trăim într-o lume grea. Încerc să fac lucruri mărunte, dar nu e nimic cu care să mă laud.

Au fost 30 de ani extraordinari!

Sunt deosebit de mândră și recunoscătoare pentru că am revenit în 2009 după o boală grea și am reușit să duc Roxette în jurul lumii încă de câteva ori. 

Nu simt decât fericire și încântare când privesc în urmă la turneele mondiale Roxette… Sunt în special mândră și recunoscătoare pentru revenirea din 2009, după ce am fost diagnosticată, și pentru faptul că am mai putut merge în câteva turnee în întreaga lume. 

Din păcate, zilele mele de turneu s-au terminat și vreau să profit de ocazie pentru a le mulțumi fanilor minunați care ne-au urmărit de-a lungul acestei călătorii frumoase.

Ritmul era incredibil de intens. Astăzi sunt mult mai calmă, nu mai trebuie să mă grăbesc așa.

Am avut norocul că îmi pot controla viața și pot diviza fiecare zi: lucrez câteva ore și apoi o iau ușor și fac altceva.

Mereu am fost o visătoare, aveam multa imaginație, mereu desenam sau scriam și cântam și credeam că totul e frumos. Era singurul lucru la care eram bună la școală. La restul eram mediocră.

Eram total letală. Îmi plăcea să descopăr lucrui și aveam diverse preocupări. Dar fiind tânără era de asemenea greu. Acum însă m-am împăcat cu asta, nu mă mai gândesc la vremurile acelea.

Este o libertate să trăiești cum o fac eu, să ai posibilitatea să stai mult în gradină ca mine. Și acum este un timp minunat. Sunt fericită că sunt născută în Mai.

Mereu am avut un stilou în mâna mea și ori am scris, ori am pictat. Dar muzica a preluat ștacheta.

Mulțumesc lui Dumnezeu că am așa prieteni buni. Înseamnă o siguranță enormă.

Părinții mei au fost foarte încurajatori în ceea ce făceam.

Iau viața cum este, și mă distrez la evenimente așa că nu am nevoie să fug. O iau foarte calm și las suficient spațiu.

Marie Fredriksson

În 1978, l-a întâlnit pe Stefan, cu care s-a mutat în oraşul Halmstad şi căruia i s-a alăturat, în cadrul formaţiei sale Strul, care a devenit mai târziu Mamas Barn, potrivit www.europopmusic.eu. Nu a avut succes cu niciuna dintre ele. Un alt prieten de-al său împărţea un studio de repetiţii cu Per Gessle, care ascultând-o i-a aranjat o audiţie cu faimosul producător suedez Lasse Lindbom. Impresionat de vocea ei, acesta i-a oferit Mariei un contract. Aşa a început cariera solo a Mariei Fredriksson.
Cântăreaţa şi compozitoarea Marie Fredriksson, jumătatea formaţiei suedeze Roxette, înfiinţată împreună cu Per Gessle în 1986, s-a născut la 30 mai 1958. Marie Fredriksson şi Per Gessle au cunoscut succesul internaţional începând cu sfârşitul anilor ’80 şi la începutul anilor ’90 cu o serie de hituri, care au intrat în top 10 US, precum ”It Must Have Been Love”, ”Listen to Your Heart”, ”The Look”, ”Joyride” şi ”Dangerous”.
Marie Fredriksson s-a născut în localitatea Össjö, pe 30 mai 1958, fiind cea mai mică din cei cinci copii. Familia s-a mutat mai târziu în micul orăşel Östra Ljungby, unde părinţii îşi găsiseră de muncă. Cand Marie a implinit 4 ani, familia s-a mutat si tatal a devenit postas, luand-o foarte des cu el in drumurile zilnice si cantandu-i pentru a-i incuraja interesul pentru muzica. Copiii cei mari ascultau Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix si Led Zeppelin, dar Marie nu avea voie sa stea impreuna cu ei, fiind nevoita sa se furiseze in camera respectiva.
Marie lua deja lectii de pian se putea observa clar ca avea un temperament artistic. Cele doua optiuni de viata i s-au parut a fi teatrul si muzica, insa cea din urma o provoca mai puternic, in parte si pentru ca exprima framantarile sociale atat de abundente in anii ’60. Idolul ei muzical era Joni Mitchell. Desi dupa liceu a incercat sa urmeze un curs cu specializarea Finante, a inteles ca nu apartinea deloc mediului respectiv si s-a reorientat, fiind admisa la o scoala de muzica. Profesorii si colegii au observat imediat vocea deosebita a tinerei si ea a devenit pasionata de jazz care, prin posibilitatea de a improviza in timpul interpretarii, ii deschidea un nou orizont de expresie artistica. Prima lovitura crunta a fost moartea surorii ei, Anna-Lisa, pe cand viitoarea cantareata avea numai 8 ani. Tragedia a unit familia mai mult ca oricand. Interesul ei pentru muzică a crescut în anii adolescenţei când i-a descoperit pe deja consacraţii Joni Mitchell, The Beatles şi Deep Purple. La 17 ani, s-a înscris la un liceu de muzică şi a început să performeze în cadrul teatrului local, potrivit www.dailyroxette.com.

Lasse, Marie, Per şi Mats ”MP” Persson au înfiinţat o nouă trupă numită ”Spännande Ostar” (”Exciting Cheeses”), susţinând concerte în cluburi. Mai târziu, Lasse şi Marie au început să lucreze la realizarea celui de-al doilea album. Albumul a fost lansat în 1986, fiind intitulat ”Den sjunde vĺgen”. În acelaşi an, Marie Fredriksson şi Per Gessle au înfiinţat trupa Roxette. Cei doi au avut un prim succes în Suedia, cu melodia ”Neverending love”, care însă nu a trezit nici un interes în străinătate. În 1989, Roxette a avut, în SUA, un neaşteptat succes cu ”The look”.

Aproape peste noapte, Fredriksson şi Gessle s-au văzut transformaţi din doi cântăreţi suedezi în artişti internaţionali care au început să-şi promoveze muzica în turnee, vânzând milioane de copii şi primind numeroase premii.
Tot acum il cunoaste pe Stefan Dernbrandt, muzicianul care ii devine iubit si impreuna cu care se muta la Halmstad. Impreuna cu alti doi prieteni, Stefan formeaza trupa Strulpojkama, alaturi de care, ocazional, aparea si Per Gessle. Desi la inceput a ezitat sa apara pe scena in calitate de vocalista, Marie si-a facut curaj si s-a alaturat trupei Strulpojkama care, incepand din acest moment, si-a simplificat numele in Strul. Lucrurile s-au complicat insa atunci cand intre Marie si Martin, un alt coleg de formatie, au aparut si s-au intensificat sentimente romantice. Strul nu a reusit sa starneasca atentia producatorilor muzicali si dinamica amoroasa din cadrul grupului a grabit destramarea formulei initiale.


Marie Fredriksson s-a întors la cariera ei solo, în 1992, înregistrând albumul ”Den ständiga resan” (”The Eternal Journey”). Albumul a fost auto-portretul său muzical, fiind scris ca un jurnal, cu melodii personale conţinând melodii despre viaţa ei, sentimente şi relaţii, potrivit www.dailyroxette.com. Melodia ”Ett enda liv” a avut ca subiect sinuciderea unui bun prieten al cântăreţei.
În timpul turneului mondial ”Joyride” susţinut de Roxette în Australia, în 1992, Marie l-a întâlnit pe Mikael Bolyos, un cântăreţ, compozitor, pianist şi chitarist suedez, prieten al formaţiei. Peste trei zile cei doi erau logodiţi, iar un an mai târziu, la 29 aprilie 1993 se năştea fiica lor Inez Josefin. Cei doi s-au căsătorit în 1994. Cel de-al doilea copil, Oskar Mikael s-a născut la 26 noiembrie 1996.
Dupa ce in 1998 isi pierduse mama, lucru care nu a fost dat publicitatii, dar care a afectat-o profund, la finalul lui 2002 Marie a lesinat in vila ei din Stockholm, ranindu-se in cadere la cap. In urma analizelor medicii au descoperit o tumoare la creier si i-au mai dat sase luni de trait. Au urmat apoi o operatie complicata si lungi tratamente de recuperare. Peste ani, Marie avea sa declare ca, in adancul sufletului, a simtit ca avea sa depaseasca aceasta incercare, dar ca a fost o lupta foarte dura. Incepand sa isi revina, incet, incet, la o forma fizica buna, cantareata a pregatit piesele pentru primul ei album solo in limba engleza, The Change. A lucrat in studio cu sotul ei si impreuna au transformat in muzica experienta bolii si a vindecarii, precum si noua perspectiva capatata asupra lumii dupa o asemenea incercare. La randul lui, Per s-a bucurat de mare succes cu Mazarin, primul lui album solo in limba suedeza dupa 18 ani, si a pregatit reunirea aniversara de 25 de ani a formatiei Gyllene Tider. Au scos impreuna primul album dupa 20 de ani si au avut un turneu ce s-a dovedit a fi al doilea ca importanta in Europa, in 2004. Per a continuat turul de forta cu un nou disc solo in limba engleza, Son of a Plumber.
In ianuarie 2003, in cadrul unei gale desfasurata la Stockholm, Per si Marie au primit o medalie din partea regelui Suediei, in semn de apreciere pentru succesul mondial al muzicii lor. A fost prima aparitie publica a lui Marie dupa boala, operatie si recuperare. O alta recunoastere oficiala a amplorii fenomenului muzical pe care l-au reprezentat a fost decernarea, in 2005, la Londra, a Broadcast Music Incorporated Award, pentru a marca pragul de 4 milioane de difuzari la radio ale piesei It Must Have Been Love. Intrebat intr-un interviu daca este posibila o reunire a formatiei, Per Gessle a spus „Nu am hotarat inca. Nicio usa nu e inchisa. Suntem inca tineri.”

După ce a fost diagnosticată cu tumoare pe creier, care s-a dovedit a fi malignă, Marie a fost operată şi a îndurat luni de zile de chimioterapie şi radioterapie, pierzându-şi în cele din urmă capacitatea de a citi şi număra, vederea i-a fost afectată, precum şi o serie de mişcări ale părţii drepte a corpului, www.europopmusic.eu. La şase luni de la diagnostic, ea şi soţul său au început să lucreze la primul său album în limba engleză. Marie a dat numele albumului – ”Change” (2004).
În octombrie 2005, cântăreaţa spunea că ”au fost trei ani extrem de dificili”, declarând ulterior într-un interviu cu Jens Peterson publicat în ”Aftonbladet” că este sănătoasă. “Nu mai urmez nici un tratament”, notează www.dailyroxette.com.
Marie Fredriksson şi Per Gessle s-au reunit la 23 octombrie 2009, susţinând un concert la Night of the Proms. În 2010, Roxette s-a reîntors pe scena muzicii susţinând un mini turneu în Europa. Primul turneu al formaţiei după aproape 15 ani a început în martie 2011. Un nou single ”She’s Got Nothing On (But The Radio)” a fost lansat în ianuarie 2011 şi un nou album ”Charm School” a fost lansat la 11 februarie 2011. Turneul de promovare al albumului ”Charm School” a avut un mare succes continuând până la sfârşitul lui 2012. În martie 2012, a fost lansat noul album Roxette – ”Travelling”, fapt care a coincis cu noul video şi single ”It’s Possible”.


În 2007 a cântat în patru piese de pe albumul soţului său, ”A family affair”.
Marie Fredriksson a lansat în 2013, un nou album, intitulat ”Nu!”. În 2015 şi-a lansat volumul autobiografic ”Kärleken till livet” (”Love for Life”) scris împreună cu autoarea Helena von Zweigbergk, potrivit www.dailyroxette.com.
În aprilie 2016, în urma recomandărilor medicale primite de Marie Fredriksson, ultima parte a turneului european dedicat celor 30 de ani de activitate a formaţiei a fost anulat. În iunie 2016 a fost lansat un nou album Roxette ”Good Karma” primul single de acest album fiind ”It Just Happens”.
Marie Fredriksson a găsit resurse să treacă peste momentele dificile din 2016 şi a lansat la 30 mai 2017, pentru prima dată, o melodie jazz, alături de doi muzicieni suedezi ai genului, Magnus Lindgren (saxofon) şi Max Schultz (chitară), intitulată ”Alone Again”.


Cei doi Roxette au sustinut 42 de concerte în 2009 si mai mult de 600.000 de europeni extaziati au fost martorii revenirii grupului, intr-o atmosfera neo-clasica si acompaniat de o intreaga orchestra simfonica. Spectacolele din seria Night of the Proms combina adesea muzica pop si partiturile muzicii clasice, si aduc in fata publicului artisti cu o reputatie deosebita.
Primirea de care s-au bucurat i-a determinat pe Marie si Per sa continue sa concerteze in 2010 si, mai mult, sa se intoarca in studio pentru inregistrarea unui nou album cu material original Roxette, primul dupa o perioada de 10 ani. Albumul se numeste Charm School si a fost lansat pe 11 februarie 2011, bucurandu-se de o primire foarte buna. A ajuns number one in Germania si Elvetia si a fost numit Album of the Week de catre BBC Radio 2 din Marea Britanie, pentru saptamana care a debutat pe 21 martie 2011. Discul a fost precedat cu o luna de lansarea primul single, She’s Got Nothing On (But The Radio), iar al doilea single anuntat este Speak To Me. Albumul este sustinut de un turneu mondial in derulare, primul de asemenea proportii dupa cel din 1994 – 1995. Primul spectacol a avut loc pe 28 februarie la Kazan, in Rusia, si turul de forta a continuat pana spre finalul anului, in noiembrie fiind anuntata aparitia pe Wembley, la Londra, alaturi de opriri in Suedia si Spania. Iubitorii Roxette din Romania au avut bucuria de a-i vedea pe cei doi la Zone Arena din Bucuresti pe 30 mai 2011, adica exact in ziua in care Marie a implinit 53 de ani. Povestea Roxette a continuat si in 2014 cu un turneu aniversar ce s-a prelungit si în 2015 la Arenele Romane.
La aproape 30 de ani de la debutul muzical in formula Roxette, Marie Fredriksson continua sa-si surprinda si astazi fanii cu acelasi look care a facut-o celebra. Desculta, cu parul scurt si vopsit blond, Marie isi pastreaza feminitatea si dezinvoltura tineretii chiar si la 56 de ani. Aflata in prezent intr-un turneu de promovare a unui material discografic aniversar, Marie a putut fi vazuta asa cum nimeni nu s-ar fi asteptat: senina si plina de emotie. Nici zambetul, nici privirea si cu atat mai putin vocea nu tradeaza incercarile vietii carora Marie le-a facut fata in ultimii cinsprezece ani. In 2002, solista a fost diagnosticata cu o tumoare pe
creier.


Surse:
roxette.ro
agerpres.ro
revistatango.ro
youtube.com

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie