Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Un pianist și un violonist în elogiu muzical la Chirnogi: aplauze cu respect pentru Flavian Marincel și Mihai Crețu

Un moment artistic de excepție a fost prezentat zilele trecute la Chirnogi, o localitate rurală aflată la 4 km de Oltenița. Într-un cadru restrâns, în prezența unor invitați și apropiați ai familiei Marincel, la Muzeul etnografic din Chirnogi doi tineri artiști au oferit publicului un spectacol eclectic, pentru care virtuozitatea muzicii s-a împletit cu atmosfera pitorească a satului românesc.

Spre deliciul publicului, recitalul s-a desfășurat în aer liber, în curtea muzeului amintit.
Talentul, potențialul și mesajul artistic al celor doi artiști, un pianist și un violonist, aceste bogății spirituale oferite publicului prin expunerea unui program sofisticat s-au remarcat, transportând publicul în lumea fascinantă a muzicii de calitate.

De remarcat răbdarea și respectul venite din partea unui public mai puțin educat sau deloc în acest domeniu muzical. A fost un moment plin de încărcătură emoțională, aducând zâmbete și lumină pe chipurile celor prezenți la recital.
Tinerii artiști au oferit o experiență muzicală rafinată prin programul lor, demonstrând calitate, virtuozitate, eleganță, spirite elevate, adânc înfrățite cu instrumentele lor.

Flavian Florin Marincel este elev al Colegiului Național ”George Enescu” din București. Este născut în localitatea Chirnogi, iar în prezent locuiește împreună cu familia în București. Așa cum îl caracterizează părinții săi și organizatorii evenimentului este un tânăr cu preocupări normale, dar cu o pasiune acerbă pentru muzica clasică interpretată la pian, ”dar mai cu seamă parcursul rapid pe care l-a avut în această direcție”. Părinții săi și-au propus de la bun început să facă tot ce le stă în putință pentru susținerea fără granițe a copilului lor, un tânăr extrem de pasionat și de talentat. Astfel, după absolvirea claselor primare și a clasei a V-a la Școala nr. 3 Chirnogi, Flavian a fost transferat la Școala ”Spiru Haret” Oltenița. În această perioadă, legătura sa cu muzica, după cum ne transmit părinții săi, a fost la nivel de programă școlară, fără a include studiul vreunui instrument.

”Prima partitură a deslușit-o sub îndrumarea profesoarei Florina Suzeanu din Oltenița, cu care a început studiul instrumentului în clasa a VII-a. Sub coordonarea profesoarei de Educație Muzicală a reușit să obțină ”Premiul I Special pentru Tehnica Interpretării” la concursul național de interpretare pianistică ”Călătorind printre sunete” Călărași 2021. Motivat de această performanță și de dorința de a studia pianul la un nivel avansat, în toamna aceluiași an a fost admis în clasa a VIII-a la Colegiul ”George Enescu” din București. Sub coordonarea profesorului de pian Roman Manoleanu a continuat studiul cu recitaluri și audiții susținute la Institutul L’Amphiteatro Art Club din București, apoi cu un binemeritat premiu III la Concursul ”George Georgescu” Tulcea.” Astfel arată prezentarea oferită de tatăl pianistului.

Despre Mihai Crețu, interpretul de la vioară, aflăm că este un tânăr sensibil și pasionat, studiază vioara din clasa a II-a la Școala Gimnazială de Arte din București. De aici, în clasa a VII-a se transferă la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”. În momentul de față este elev la clasa de vioară a profesoarei Raluca Stratulat. Mihai Daniel Crețu a participat la diferite concursuri și recitaluri de vioară locale, regionale și naționale.

Are un premiu I la secția Muzică de Cameră și premiul II vioară solo la Concursul Național de Interpretare Instrumentală ”Marele Premiu” organizat de Palatul Copiilor București. La Concursul interjudețean ”Noelia Prisecaru” Focșani a obținut trofeul concursului.
Cei doi artiști sunt colegi de clasă. Ei au pregătit într-un timp relativ scurt programul oferit.

Muzica se îmbină cu multe domenii, cadrul arătându-se familiar, unul care respiră cultură și tradiție, o experiență sincretică oferită celor prezenți.

Sunetele instrumentelor au oferit o experiență inedită celor din jur. Participanții au avut ocazia să asculte interpretări ale unor opere clasice celebre și un repertoriu divers:
Recital pian:
A. Scriabin – Preludiu op. 33, no. 1
J. S. Bach – Preludiu și Fuga în sol minor
L.v. Beethoven – Sonata no. 8 Patetica
M. Glinka/M. Balakirev – L’Alouette
F. Chopin – Nocturna no.20
M. Ravel – Pavane pour une infante defunte
M. Ravel – Gaspard de la nuit – 2. Le Gibet
A. Scriabin – Studiu op. 8 no. 12
S. Rachmaninoff – Studiu op. 39 no. 5

Vioară și pian:
C. Porumbescu – Balada
G. Enescu – Balada
B. Bartok – 6 dansuri din folclorul românesc

Lumea de la țară de cele mai multe ori știe să își arate capacitatea de apreciere față de un artist, cu atât mai mult dacă acesta este și consătean ce ajunge la un alt standard de viață și pregătire. Aprecierea este una lăudabilă și unanimă. Și poate că, în fiecare dintre locuitorii de la țară, există un personaj care înțelege instinctual și deseori genetic, o altă sferă socială: cea culturală.

Cei doi interpreți au primit diplome de excelență din partea administrației locale. La final profesoarele și învățătoarea, câțiva oameni de cultură au felicitat artiștii. O profesoară din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați a lansat o invitație celor doi pentru un recital pe care să îl susțină la instituția de învățământ superior.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie