Urgență climatică/Campania Declic pentru înlăturarea secetei
Temperaturile foarte ridicate din acest an, au adus odată cu ele secetă în România. Societatea civilă Declic a lansat o campanie de strângere de semnături pentru ca președintele României Klaus Iohannis și prim-ministrul Viorica Dăncilă să declare stare de urgență climatică, astfel încât să intervină pentru normalizarea situației cu ajutorul tuturor mijloacelor pe care le au la îndemână.
”Seceta a uscat culturile din sudul ţării. Din cauză că nu a mai plouat de câteva luni, cerealele, pentru care agricultorii au muncit din greu în primăvară, s-au uscat. În pământ nu mai e nicio picătură de apă până la o adâncime de aproape doi metri. Oamenii nu mai pot să facă însămânțarea pentru culturile de toamnă. Ca de fiecare dată când sunt pierderi în agricultură, scumpirea pâinii și a altor alimente de bază este inevitabilă. Istoria se repetă, doar că vara aceasta au fost cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată. În 2012, an secetos, dar mai puțin devastator ca acesta, producția agricolă s-a diminuat cu douăzeci la sută, având ca efect scăderea PIB-ului.
Resimțim deja din plin efectele schimbărilor climatice. Ele nu se întâmplă undeva departe, la televizor, ci chiar în grădina din spatele casei. În toată această poveste, statul român e absent. Dacă ar fi să rămânem în domeniul agriculturii, am putea spune că statul român e un fel de sperietoare de pănuș în jurul căreia graurii mănâncă fiecare boabă de grâu din lan. Și nu am exagera deloc.
România este codașă în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru prevenirea și adaptarea la schimbările climatice. Niciun lider politic nu vorbește nici măcar în șoaptă despre faptul că între Craiova, Calafat și Corabia crește “Sahara Olteniei”, un deșert în toată regula. Anual, 1000 de hectare de dune cuprind una dintre cele mai productive zone agricole ale țării.
Tinerii lumii au înțeles recent că generațiile mature de azi le vor lăsa moștenire o planetă care a luat foc. Au pornit o mișcare globală, o “rebeliune” cum unii dintre ei o numesc, prin care cer liderilor lumii măsuri urgente pentru protejarea vieții pe pământ și stabilizarea climei. Unii lideri politici au început să asculte și au declarat starea de urgență climatică.
Acum e rândul nostru. E timpul să arătăm liderilor politici ai României că ne pasă ce lume lăsăm copiilor noștri. E timpul să le cerem declararea urgenței climatice, și ei să ne asculte. Știm însă că un plan de urgență, la scara și viteza necesare, este posibil doar dacă ne unim forțele cu miile.” se arată în petiția inițiată de Comunitatea Declic.
Cei care doresc să semneze petiția, pot accesa acest link.