Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Viața fără Cultură este ca cerul fără soare. Educație, mai stai, mai stai să știm de ce îți spunem ”La Mulți Ani!”

Ne este dor de TVR Cultural. Nu multora și nu celor ce se uită hipnotizați la Antenele rămase fidele lui eu-editorialVoiculescu și lui Ponta sau la Romania Tv a lui Ghiță, nu celor ce cască gura la minciuni pe care le cred adevăruri. Altei mase de oameni, nu cea de manevră, tura de păcălit la alegeri. Până nu scăpăm de acești prăpădiți ai sorții care nu gândesc, găsindu-și refugiul în PSD (dragostea vieții lor neghioabe), sau nu se vor schimba ei în mentalitate și dorințe, Oltenița, România, nu vor evolua, nu vor progresa. Uitați-vă numai la cine s-a adunat aici și la cine votează cu PSD. De acord că uscături sunt și în alte partide, sunt și în alte țări prin partide, dar nu atât de multe, este adevărat că nu au atâtea formațiuni politice ca la noi la români. De acord că și în alte părți avem rele, dar nu atât de mulți lipsiți de calități și educație ca la Oltenița. Sunt cuibăriți aici și împreună cu alții care vor să scape basmale curate de justiție, după ce au jonglat cu banul public însușindu-și-l, vor să pună cizma pe noi, să ne încalece morbid. Mulțumiri aduse tonților, proștilor ce se vând pe doi lei sau o sticlă de 2 lei de bere, și pentru cei ce speră în afaceri mână-n mână cu PSD-ul.
Aminteam de TVR Cultural cu un citat din Kant ce apărea zilnic în loc de reclame: ”Un popor fără cultură, e un popor ușor de manipulat”. Da, se manipulează omul cu mare forță și ironie, sadism, batjocură, și când te gândești că toți infractorii, foști pușcăriași, analfabeți, agramați, neinstruiți, toate lichelele vor să ne pună grumazul sub papucul lor, te apucă o uriașă silă, te sperii și înțelegi că prostul care se înmulțește și care vrea și funcții de șef te va distruge sistematic.
Ne întrebăm aproape zilnic cum au ajuns analfabeții, agramații, să ne conducă. Majoritatea populației este proastă-gramadă, nu se informează, niciun gând să își dezvolte creierul, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a votat și votează într-o ceață, pe baza cadourilor și promisiunilor electorale.
Printre bătrâni chiar nu este posibilă o explicație. Majoritatea, crescută în comunism, a fost obligată, ori de părinți sau de școală, să citească. Vedem zilnic la TV pseudo-oameni de cultură, care jonglează cu tot felul de concepte științifice după bunul plac și după interpretarea proprie sau care se impune de patron.
De tineri nici nu mai vine vorba, foarte puțini citesc, iar cei care citesc, de cele mai multe ori citesc cărți de proastă calitate, cărți fără substanță lingvistică și bogăție de vocabular, scrise doar pentru ca cineva să se îmbogățească financiar, bine mai zicea cineva când le numea „cărți pentru proști”. Cine scoate rebuturi pe bandă rulantă? De ce acceptă, profesor cu experiență și multă școală, un director pus politic fără nicio pregătire, cu diplome cumpărate sau luate necinstit, cu sarsanale cărate pe la inspectorate pentru numire și fixat în scaunul ce nu-i mai suportă, directori cu aparatul de supt scame de pe hainele celor ce-i țin în funcție și le promovează astfel lipsa de profesionalism în școli, slaba pregătire pedagogică, tactică sau metodă bine cunoscută comunistă. Cine predă din manuale prost făcute și după programe de mult expirate? Cine aproba manualele? Cine ia mita pentru a fi aprobate manualele? Cine și de ce acceptă să se murdărească prin inspectorate cu oameni fără calitate, și ce poate ține un director agramat și agresiv, cu probleme grave psihice și mare tupeu, un monstru pedagogic decât mita sau ordinul politic? Și atunci, ce facem cu Educația? Sau fără mită, dar atunci și fără conștiință sau logică. Pe ce criterii sunt aprobați directorii de școli și licee impuși? Când se va trezi România? Când se va trezi Oltenița? Cât se va accepta noroiul în vieți și impostura, prostia în învățământ? Cât timp și ceilalți sunt de acord și nu vor schimbare. Nimeni nu știe nimic, toți dau din umeri la explicații. Unii profesori știu foarte bine, dar nu au curajul să spună ceva pentru a nu li se face viața amară, a nu fi dați afară din sistem. Educația, implicit școala românească, se află sub ce conducere? Sub cea a politicienilor. Și mai vrem profesionalism în Educație. Nexam!!..fiindcă politicienii vor un electorat slab pregătit, fără instruire, cu un IQ slab, sub 60%, ba chiar sub 40%, o masă ușor de manipulat care să răspundă dorințelor lor, să stea drepți în fața lor, să stea la ordine, să nu le iasă din cuvânt. Vor să alunge cultura pentru a ne manipula. După cum se vede reușesc, au rezultate pe măsură, oamenii nu-și fac propria educație, nu doresc să le fie bine, ci se simt confortant sub papuc, sub jugul proștilor ajunși în funcții, iar cei de la putere au exact „poporul fără cultura”, așa cum spunea Kant, cel pe care politicienii îl formează și-l doresc. Iar dacă vreunul iese din rândul turmei, ori vrea să facă ceva bun, acela are viața amară, va fi eliminat.
Ajungem la următorul punct extrem de sensibil: schimbarea. De unde și de la cine așteptăm schimbarea?
Eu aștept schimbarea de la toți cei din jur, de la mine, de la prieteni, de la cei care trec pe stradă, de la foștii mei colegi de școală și liceu despre care nu vreau să cred că sunt comuniști nostalgici ori simpatizanți de stânga, nu asta am cunoscut și vrut. Am fost o clasă bună, pe care profesorii o lăudau, nu vreau să cred că acea clasă e inferioară majoritar. Aștept schimbarea de la vecini sau de la cei îndoctrinați cu minciună și cu mizerii aruncate de tropăitorii ce aruncă vorbe prin Oltenița Nord, ostașii care habar nu au pe cine alimentează și servesc. Știți povestea cu răul care nu se taie de la rădăcină – devine Meduza, devine Cerberul unei societăți vulnerabile și moi. Fără ca acești oameni din jurul meu, fără ca voi să vă schimbați gândirea și să vă deschideți mintea, nu se va întâmpla nimic bun. Nu aveți apoi dreptul să vă plângeți de ceva, de amarele repercusiuni sau de vremuri mizerabile de care copiii voștri se vor plânge. Sunteți autori direcți, sunteți părtași la RĂU. Este ca mișcarea anticomunistă, ca mâna aceea de oameni neputincioși ce nu puteau să scape de proștii de la vârf, mulți și diabolici, acei neputincioși ce așteptau intervenția străinilor. Este ca cel bun de gură doar și care doarme prin boscheți, se ascunde după boscheți sau după alte persoane curajoase, care stă în casă ascuns sau fuge fiindcă nu are curaj să riposteze. Așteptăm pe altul să ne facă treaba, să ne aresteze infractorii primari sau deputați ori senatori, președinți județeni, așteptăm ca alții să iasă în stradă să ceară drepturile noastre, așteptăm mură-n gură, așteptăm ca altul să ne facă dreptate și să ne apere de ciocoi, de proștii din funcții care, după cum le este mentalitatea și li se comandă de sus, așa și procedează. Mai nou ăștia care s-au cocoțat în funcții locale și s-au compromis în fel și chip, s-au mânjit atât de tare încât au dezvoltat un tupeu să vrea să urce, ajutați de cei lipsiți de Educație (cum spuneam), în funcții prin Parlament. Tupeu de borfași…
Nu ne putem baza prea mult pe acest sistem greoi de învățământ, într-o zi se vor schimba multe, poate noi nu le vom simți și trăi, dar sigur se va face lumină între norii negri ai rusofililor, bolșevicilor, comuniștilor și securiștilor ce nu vor să-și schimbe mentalitatea și concepțiile, deși au pășit greșit prin viață, crezând de fapt că ei sunt deasupra tuturor. Nu. Absolut nu. Deasupra este cerul, sunt stelele, soare și luna, este Universul, sunt păsări ce zboară, dar cel mai aproape de noi și mai sus de astre este Dumnezeu. Iar dacă mergem cu El înainte, totul va fi o bucurie. Cu excepția celor câțiva profesori dedicați și cu adevărat buni la catedră, nu ne putem baza decât pe noi.
Educați-vă oameni buni, căci nu vine nimeni să vă tragă de mânecă la o greșeală sau o alegere proastă, iar consecințele voi le suportați după catastrofe. Educați-i pe cei de lângă voi. Educați-vă copiii, nepoții, frații, surorile, soții, soțiile, prietenii, rudele, pe toti pe cei pe care-i cunoașteți. Mâncați cultură, visați calitatea în educație, promovați cultura, uitați-vă zilnic la ceva cultural. Dăruiți câte o carte bună sau muzică de calitate la diverse ocazii celor de lângă voi, la zile aniversare. Îndemnați pe toți să se cultive, să-și asculte profesorii buni ce fac orele din pasiune și cu dragoste. Sunt singurele căi prin care putem să ieșim din mocirla în care ne aflăm, scufundați de alții. Un popor cult va avea rezultate pozitive, nu va mai avea copaci tăiați și munții defrișați, un popor cult nu va mai avea idioți primari, foști pușcăriași și cu gândire mediocră, neserioși, disperați de putere, sărăntoci, un popor cult va avea conducători pe măsură, nu va mai fi o masa de manevră, nu va mai fi ”pulimea” cum v-a descris cândva unul dintre șmecherii locali, iar de manipulare nici nu se va mai putea discuta. Dar până atunci, la ce văd eu pe stradă și cum se mișcă toate, e mult de suportat și petrecut. De aceea am acest îndemn, poate se va mișca ceva…
Nu sunt paranoică, nici nu sufăr de teoria conspirației. Este durerea României, o țară superbă și plină de surprize frumoase, este un mesaj pozitiv pe care vreau să vi-l transmit iar voi să-l înțelegeți așa cum este. Arăt realitatea zilnică. E felul cum arată România și geme. Unii o aud, alții nu, cei mai mulți nu o auziți, eu o aud cum plânge și geme de durerea prostiei ce o cocoșează, o stăpânește. Iar ea, această țară frumoasă și bogată, mănoasă, verde, cântată de poeți și muzicieni, v-ar răsplăti pe măsură. Dan Puric a spus odată „Un popor care nu are poveste, e un popor mort.”. Haideți să-i facem o poveste acestei țări minunate, acestui oraș ce se afundă. Oare de ce nu cunoaștem mai multe despre sistemul lingvistic al dacilor? Cunoaștem latina puțini dintre noi, dar limba dacă? Avea oare Densușianu dreptate când vorbea despre Imperiul Pelasgic?
Lipsa de educație duce la lipsa de frumos, de bun simț sau empatie, la lipsuri primordiale în gestică și atitudine, la dezastre morale, la prăbușiri, degringolade administrative, citadine. Lipsa de Educație înseamnă primitivism. Lipsa de Educație naște prăpădul și nu știm dacă se va mai încumeta un Noe al zilelor noastre să mai salveze ceva, nici nu știm ce corabie ar mai putea salva ceva ce nu s-a salvat la timp…
La Mulți Ani, Educație ! Dar cum ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 7

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie