Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Vremea în luna ianuarie 2021

Luna ianuarie este în mod obișnuit cea mai rece lună a anului în țara noastră, în această lună fiind înregistrat și recordul național absolut de -38,5 grade de la Bod, județul Brașov. În ceea ce privește precipitațiile și ninsorile, ianuarie reprezintă o lună destul de secetoasă, mai hibernală din acest punct de vedere fiind februarie, când în medie se produc cele mai multe viscole în România.

Totuși, deși luna ianuarie de regulă este dominată ori de către un anticiclon cald (azoric) sau rece (siberian, scandinav), uneori deasupra țării noastre se realizează cuplajul între masele de aer reci dinspre latitudini nordice și aerul cald și umed venit dinspre Marea Mediterană, astfel încât depresiunile mediteraneene ulterior formate pot produce ninsori abundente, cel mai memorabil eveniment de acest fel din istoria meteorologică recentă fiind cel din 2-3 ianuarie 2008, când s-au depus 80-100 de centimetri de zăpadă în sudul țării.

Cele mai noi materiale de prognoză disponibile sugerează că luna ianuarie 2021 va fi una caldă spre deosebit de caldă, deși în primele zile ale lunii sunt posibile unele ninsori moderate cantitativ în majoritatea regiunilor, iar în ultima decadă a lunii cu precădere în centru și nord (dar mai ales la altitudini de peste 600-800 de metri).

Cantitățile de precipitații se vor încadra în interiorul mediei multianuale în jumătatea nordică a teritoriului, însă acestea vor fi în general deficitare în sud.

Prognoza pentru primele zece zile din luna ianuarie

Prima decada a lunii ianuarie va avea o componenta mixta in privinta evolutiei vremii: in primele zile ale lunii un anticiclon de tip scandinavo-islandez format in spatele fronturilor atmosferice succesive de la final de decembrie va aduce o vreme uscata in toata tara.

Dupa 5-10 ianuarie totusi, aerul uscat va fi din nou indepartat de catre ciclogeneza intensa din Oceanul Atlantic, iar pe cale de consecinta vor reveni precipitatiile, urmand ca izolat sa se depuna polei.

Vremea în zilele 11 – 20 ale lui ianuarie 2021

In a doua decada a lui ianuarie tara noastra va ramane pe partea calda a fronturilor atmosferice, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste normalul climatologic specific perioadei, in zona Luncii Dunarii urmand sa se inregistreze si temperaturi maxime de pana la 15-17 grade Celsius. Gerul va mai fi prezent doar izolat in depresiunile din Obcinele Bucovinei, in restul tarii temperaturile urmand sa fie pozitive chiar si in unele nopti. Centrele depresionare vor migra catre vestul Europei, astfel incat tara noastra nu doar ca va beneficia de aerul cald advectat pe partea anterioara a fronturilor, dar si precipitatiile vor ramane departe de noi.

In conditii de calm atmosferic relativ in zona de brau anticiclonic, ceata de radiatie se va forma local pe vai si in depresiuni, iar in aceste zone temperaturile vor fi ceva mai scazute, insa in restul tarii se vor inregistra abateri termice pozitive fata de media climatologica foarte ridicate, de pana la 4-5 grade Celsius.

Prognoza pentru ultima parte a lunii ianuarie 2021

In a treia decada a lunii ianuarie configuratia sinoptica la nivelul Europei se va modifica, in sensul ca centrele depresionare situate in bazinul vestic al Marii Mediterane vor fi inlocuite cu cicloni islandezi, care vor aduce deasupra continentului atat precipitatii mixte destul de consistente, cat si un aer polar-oceanic.

In tara noastra vestul, centrul si nordul tarii vor avea parte temporar de ploi moderate cantitativ (dar si lapovite si ninsori in cursul noptilor), iar la altitudini de peste 600-800 de metri se va depune si un strat de zapada de 5-10 centimetri, in medie. In vestul Muntilor Apuseni si vestul muntilor vulcanici din nord-estul Carpatilor Orientali se va depune un strat de zapada mult mai consistent (pana la 40-50 de centimetri), consecinta a barajului orografic si a intensificarii precipitatiilor in fata acestuia. In sudul si sud-estul tarii precipitatiile vor cadea numai izolat si vor fi preponderent sub forma de ploaie.

Temperaturile vor ramane ridicate in tara noastra si in ultima decada a lunii ianuarie. Nebulozitatea accentuata va favoriza valori constant-ridicate de 2-7 grade Celsius atat ziua cat si noaptea in jumatatea nordica; in sudul tarii media temperaturilor va fi similara, insa amplitudinile termice zilnice vor fi mai ridicate: temperaturi mai scazute noaptea (consecinta a radiatiei negative data de cerul mai mult senin), dar si mai ridicate in cursul dupa-amiezelor.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie