Weekend-ul acesta, în unele zone din Oltenița, a curs apă tulbure la robinet
Câțiva internauți au postat pe facebook fotografii cu apa potabilă de culoare ruginie de la robinete. Aceștia s-au arătat foarte indignați în comentariile lor, unii dintre ei încercând să ia legătura cu un responsabil al societății Ecoaqua. Apelurile au fost în zadar, căci societatea nu are un dispecerat non stop.
Directorul Ecoaqua Marin Crăciun a avut telefonul închis astăzi. Coordonatorul tehnic, Marian Chirică, a declarat pentru oltenitainfo.ro că în acest weekend a fost un consum sporit de apă: ”De la consumul mare de apă, s-a turbionat și s-au antrenat depuneri formate în timp, cum ar fi oxizii de fier. Stația de tratare a apei este cea veche într-adevăr, dar aceasta este adaptată noilor condiții de lucru.” ne spune Chirică. Acesta asigură populația că nu există risc de îmbolnăvire din această cauză. ”Nu există pericol de îmbolnăvire pentru populație. Nu am avut reclamații, dar îi rugăm pe cei care s-au lovit de situația asta să ne informeze și să ne transmită adresele pentru a încerca să aflăm cauzele.” ne transmite Marian Chirică.
Pentru că sănătatea și siguranța consumatorilor este responsabilitatea numărul unu a unei companii de apă, oltenițenii trebuie să cunoască cauzele care duc la apariția apei murdare la robinet și ce trebuie făcut când vă confruntați cu această problemă. Creșterea turbidității, parametrul care exprimă în cifre „transparența” apei, nu este neapărat asociată cu modificarea altor parametri de calitate. Este foarte posbil, așadar, ca apa să nu fie periculoasă pentru sănătate, chiar dacă arată rău. Cu toate acestea, recomandările Ecoaqua sunt clare: nu consumați o astfel de apă și lăsați robinetul deschis până când situația revine la normal.
Apa care iese din stațiile de tratare este sigură, în mod garantat, și aceasta pentru că toate companiile de apă testează, în fiecare zi, apa pe care o pompează în conducte, înainte ca aceasta să ajungă la robinetele consumatorilor. Laboratorul Ecoaqua, acreditat de RENAR, organismul național de resort, face analize ale apei potabile zilnic.
Zecile de kilometri de conducte subterane care formează o rețea de alimentare cu apă a unei localități necesită de asemenea, zilnic, întreținere. Defecte apar tot timpul și atunci când se lucrează la remedierea lor, se închid și deschid vane, ceea ce duce la schimbarea sensurilor de curgere în rețea. La conductele din oțel, este posibil ca schimbarea sensurilor și a vitezelor de curgere a apei să antreneze particule depuse pe interiorul acestora, în general oxizi de fier, care dau o culoare maronie apei. Acest lucru se mai poate întâmpla și atunci când sunt puse în funcțiune conducte noi de apă. De aceea, întotdeauna după reparații, înlocuirea sau conectarea unor tronsoane noi de rețea, se fac spălări ale conductelor.
Oltenițenii pot depune o reclamatie, in urma careia responsabilii de la Ecoaqua se vor deplasa la fata locului pentru a analiza calitatea apei.
O altă cauza pentru colorarea gălbuie a apei potabile poate fi folosirea forajelor ca sursă alternativă de apă, pentru udatul grădinilor. Conectarea acestora, însă, la instalațiile interioare de apă potabilă este ilegală.
Numărul de telefon Ecoaqua Oltenița, de unde se obțin informații, este 0242-515 736.