Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ziua Dunării și peisajele simbol din pictură

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Anul 1984 a reunit la Călăraşi în cadrul unei tabere de creaţie, câţiva studenţi la arte frumoase care au pictat peisaje reprezentând braţul Borcea ori au realizat schiţe sau acuarele inspirate din motivele vizuale oferite de fluviul Dunărea.

Felicia Manea, Elena Constantinescu, Bartha Shandor, Cătălin Bălescu, Ţimtariu Lucian, Adrian Benea, Simona Sas, Montsch Christa Ilse, Jianu Laurenţiu, Şerban Radu, Florica Nedelcu  evocă natura zonei în viziuni individuale, dar cu accent pe culoare şi pe suprafeţele sintetice de redare a elementelor compoziţionale, cu sugestii de evocare a formelor rezultate din trăsături succinte de penel.

Griuri rafinate, diferite tonuri de verde delicat şi nuanţe de albastru potolite domină simeza foaierului Consiliului Judeţean Călăraşi, unde s-a deschis pe 29 iunie 2017, expoziţia „Reflexii dunărene”, organizată de Muzeul Dunării de Jos cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării.

Nici eclerajul specific zonei nu a fost negligat de tinerii artişti, care au surprins atmosfera locului în diferite momente ale zilei. Bărcile ancorate la malul apei, casele care mărginesc Borcea, portul cu utilaje creând verticale ce întretaie planul liniştit al cerului, peşti şi vegetaţia luxuriantă, definesc deopotrivă tablourile, dar şi realitatea care a stat la baza sursei de inspiraţie a plasticienilor. Managerul instituţiei, dr. Valentin Parnic şi conservatorul de artă, pictor Victor Grigore, au reuşit să readucă în atenţia publicului o mica parte din valorosul patrimoniu artistic al muzeului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × two =

+ 48 = 57

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie