Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ziua Dunării și peisajele simbol din pictură

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Anul 1984 a reunit la Călăraşi în cadrul unei tabere de creaţie, câţiva studenţi la arte frumoase care au pictat peisaje reprezentând braţul Borcea ori au realizat schiţe sau acuarele inspirate din motivele vizuale oferite de fluviul Dunărea.

Felicia Manea, Elena Constantinescu, Bartha Shandor, Cătălin Bălescu, Ţimtariu Lucian, Adrian Benea, Simona Sas, Montsch Christa Ilse, Jianu Laurenţiu, Şerban Radu, Florica Nedelcu  evocă natura zonei în viziuni individuale, dar cu accent pe culoare şi pe suprafeţele sintetice de redare a elementelor compoziţionale, cu sugestii de evocare a formelor rezultate din trăsături succinte de penel.

Griuri rafinate, diferite tonuri de verde delicat şi nuanţe de albastru potolite domină simeza foaierului Consiliului Judeţean Călăraşi, unde s-a deschis pe 29 iunie 2017, expoziţia „Reflexii dunărene”, organizată de Muzeul Dunării de Jos cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării.

Nici eclerajul specific zonei nu a fost negligat de tinerii artişti, care au surprins atmosfera locului în diferite momente ale zilei. Bărcile ancorate la malul apei, casele care mărginesc Borcea, portul cu utilaje creând verticale ce întretaie planul liniştit al cerului, peşti şi vegetaţia luxuriantă, definesc deopotrivă tablourile, dar şi realitatea care a stat la baza sursei de inspiraţie a plasticienilor. Managerul instituţiei, dr. Valentin Parnic şi conservatorul de artă, pictor Victor Grigore, au reuşit să readucă în atenţia publicului o mica parte din valorosul patrimoniu artistic al muzeului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − seven =

64 + = 67

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie