Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ziua Europeană a Sportului Școlar la Oltenița și Budești/Mișcarea bate sedentarismul și negativismul

Elisabeta Genoa

img_9100Ziua Europeană a Sportului Școlar a fost primită cu mult entuziasm la Oltenița și Budești, manifestările organizate cu această ocazie fiind de fapt deliciul copiilor. Mesajul transmis de elevi, cadre didactice, organizatori, participanți, a fost acela că fără mișcare, viața nu există sau este pusă în pericol, un eficient răspuns în acest sens a fost oferit inclusiv de Ministerul Educației prin actualul ministru, care a găsit metodele de lucru și de a funcționa normale prin soluții corecte, neluate în seamă până acum sau îngropate din interese de partid, orele de sport devenind așadar de o importanță majoră.
Evenimentul preluat de România de la țara vecină, Ungaria, se află la prima ediție anul acesta, cadrul de organizare oferind o deschidere către multe posibilităti, o perspectivă a școlilor pentru ridicarea nivelului educației fizice (PE) și al sportului în instituțiile de învățământ.

la-budesti1 la-budesti2Acțiunea desfășurată la Oltenița și Budești, sub directa coordonare a profesoarei Cristiana Drăgan, a întrunit elevi din clasele primare și clasa a V-a de gimnaziu, atât la activitățile de mișcare de la Budești cât și la concursul de Scrabble de la Școala Gimnazială ”Alexandru Vlahuță” (Șc. nr. 6) din Oltenița.
La Budești, Școala ”Gheorghe Manu” a organizat vineri, 30 septembrie, o serie de secvențe cu jocuri dinamice de mișcare. Timp de două ore clasele primare au fost vedetele activităților.

img_9076 img_9078Începând cu ora prânzului, la Școala Vlahuță din Oltenița s-a organizat un concurs de Scrabble, elevi ai claselor a III-a, a IV-a, a V-a, găsind că acest joc este o modalitate de a-ți îmbogăți vocabularul și timpul cu lucruri utile. La școala amintită (Școala cu clasele I-VIII nr. 6) Ștefan Pall, reprezentant al Federației Române de Scrabble, a fost cel care a antrenat copiii în ritmul cuvintelor și regulilor jocului minții, acesta oferind în același timp și detalii instituționale cu privire la Federațiile Române de Sport.

Scrabble este un joc al cuvintelor. Astfel, reprezentantul Federației de Scrabble explică elevilor cum participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15×15 pătrățele, cuvinte ce se pot forma pe orizontală sau pe verticală, stil asemănător cuvintelor încrucișate.

img_9090 img_9093Punctajul obținut este mai mare atunci când literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau când sunt plasate pe pătrățele divers colorate, care dau diferite bonificații, ale tablei de joc. Cuvintele sunt valide doar dacă corespund dicționarelor acceptate oficial.

Materialele promoţionale şi  diplomele au fost asigurate de Federaţia Română Sportul Pentru Toţi. Ziua Europeană a Sportului Școlar este o zi dedicată promovării activităţilor fizice, încercării diferitelor activităţi şi sporturi noi, bineînţeles de a sprijini sentimentul de „apartenenţă la şcoală” în fiecare participant.

img_9116Ziua Europeană a Sportului Școlar s-a aniversat în toate orașele din țară pe 30 septembrie. Președintele Asociației Județene Sportul pentru Toți, prof. Cristiana Drăgan, recomandă mișcarea în orice moment prielnic exercițiului fizic, sportul, indiferent care ar fi acesta, aducând foarte multe beneficii, avantaje celor ce-l practică, atât pentru dezvoltarea fizică cât și pentru sănătatea psihică. ”Făcând mișcare periodic, se ajunge la o eficientă rezistență, la progrese de efort, cei care practică frecvent sau intens sportul ajungând să considere un efort mai mare ceva fără importanță. Și bineînțeles că sportul te menține tânăr. Îmbunătățește respectul față de sine și încrederea că poți avea succes.” declară prof. de sport și președinte al Asociației Județene Sportul pentru Toți, Cristiana Drăgan. Aceasta face imediat trimitere la unele studii efectuate în anumite centre, unul dintre ele fiind efectuat de către Centrul Medical Erasmus din Rotterdam pe 4.000 de oameni. ”S-a demonstrat că persoanele care practică regulat activități sportive au o speranță de viață mai ridicată decât sedentarii. Din acest grup au făcut parte inclusiv oameni care nu făceau miscare propriu-zisă, ci doar se plimbau 20-30 de minute zilnic. Studii similare au dus la concluzii identice. Sportul îți dezvoltă o gândire pozitivă și tot timpul vei vedea partea plină a paharului, adică optimismul și binele fac parte din efectele mișcării. Le mulțumesc participanților, profesorilor și colaboratorilor, scopul nostru fiind atins. Un elev trebuie ținut în permanență în acțiune și provocare, dar nu numai. Este bine și pentru noi ceilalți” încheie profesoara de sport.

img_9073 img_9075

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + three =

+ 21 = 27

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie