Ziua Mondială a Apei, sărbătorită cu mesaje de elevii și profesorii din Oltenița. Asociația ”Mai Mult Verde”, prezentă la acțiune
Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” a aniversat Ziua Mondială a Apei. Sâmbătă, 20 martie a.c., în Parcul Central din Oltenița elevii și profesorii voluntari ai liceului, în parteneriat cu Asociația ”Mai Mult Verde” și-au propus să atragă atenţia asupra importanţei apei pentru omenire.
În acest sens, a fost lansată o invitaţie de a scrie mesaje pe cãrţi poștale cu imagini ale Dunării la Oltenița. Se face astfel un apel la implicarea tuturor în prevenirea poluării cu plastic a apelor. Scopul mesajelor este de constientizare a tinerilor pentru menținerea apelor Dunării curate, de mobilizare în vederea realizării unor acțiuni de ecologizare și amenajare ca zonă turistică a malurilor Dunării. Mesajele de pe cărțile poștale vor fi prezentate unor O.N.G.-uri și instituțiilor din teritoriu, în vederea sensibilizării și susținerii ideilor acestor tineri. ”Este o modalitate prin care tinerii încearcă să tragă un semnal de alarmă și să-și facă auzit glasul. Ne dorim un viitor în care autoritățile competente înțeleg importanța Dunării în viața orașului și în viața de zi cu zi a olteniţenilor.” sunt de părere reprezentanții liceului Bălcescu.
Poluarea apei este o problemă serioasă pentru ecologia Pământului. Aceasta ar trebui să fie rezolvată pe scară largă la nivel global, la nivelul statului şi întreprinderilor, în special la nivelul fiecărei fiinţe umane. Acțiunea de sâmbătă a însemnat modul de a protesta al celor prezenți față de problema poluării apelor. Organizatorii și participanții doresc să-i aducă pe toți mai aproape de elementul vital care este Apa. ”Este modul nostru de “a protesta” împotriva neregulilor recente și de a aduce pe toată lumea mai aproape de apă. Ne dorim ca împreună cu membrii comunității locale cu spirit voluntar să transformăm această zonă într-un loc de relaxare pentru toți, nu numai pentru locuitorii orașului nostru. Aceste activități fac parte din programul ,,Cu apele curate“, iniţiat de Asociatia ”Mai Mult Verde” ca un apel la implicare în prevenirea poluării cu plastic a apelor.” declară directorul Liceului ”Nicolae Bălcescu”, profesor Cristiana Drăgan,
La acțiunea dedicată Zilei Mondiale a Apei au participat cadre didactice ale liceului Bălcescu, elevi inimoși care au participat de-a lungul timpului la numeroase activități de voluntariat, elevi ai clasei a X-a C din cadrul Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Oltenița. Printre participanți și organizatori s-au numărat: reprezentantul Asociației ”Mai Mult Verde”, profesor Ileana Niță, directorul liceului ”Bălcescu”, profesor Cristiana Drăgan, director adjunct, profesor Geanina Podocea, consilier educativ, profesor Liliana Niculiță.
Apa asigură desfașurarea tuturor proceselor biologice din natură și asigură existenta vieții pe Pământ
Planeta noastră dispune de rezerve uriașe de apă din suprafața mărilor și a oceanelor care conțin circa 1,4 miliarde de kilometri cubi de apă, respectiv 97,3% din totalul de apă de pe Terra. Cu toate acestea, resursele de apă disponibile pentru consumul uman sunt destul de limitate. Doar 2,7% din totalul de apă terestră îl dețin apele dulci, restul fiind reprezentate doar de apă sărată. Din totalul de apă dulce, omul dispune, de fapt doar de 0,002%, mai exact de 30.000 kilometri cubi de apă, din apele scurse la suprafața continentelor, restul fiind stocate sub formă de gheață
la nivelul calotelor polare. Poluarea apelor este determinată de trei mari grupe de agenți de poluare: biologici, chimici și fizici. Apa poate fi poluată nu numai atunci când ea este colorată sau rău mirositoare, sau atunci când pe ea plutește petrolul, ci și atunci când deși aparent bună, conține, fie și într-o cantitate redusă, substanțe toxice.
Apele poluate se infiltrează în pământ până la pânzele freatice și contaminează sursele de apă potabilă.
Cauzele sau factorii ce duc la poluarea apelor sunt: apele uzate menajere, ploile acide, deșeuri solide, scurgeri de petrol, poluarea termică a apei, în unele situații eliberare neautorizată a substanţelor periculoase de la o întreprindere sau o contaminare, cauzată de lucrări agricole, industriale.
Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.
Compozitorii clasici au dedicat opere întregi apelor, dragostea lor față de natură devenind o atracție permanentă, mesajul fiind nu doar unul poetic sau de cultivare și liniște interioară, ci de respect față de ceea ce natura oferă. Johann Strauss (fiul) a compus valsul ”Frumoasa Dunăre Albastră”, considerat simbolul Austriei, iar Bedřich Smetana evocă curgerea râului Vltava (în germană, Moldau) de la izvorul său în munții Pădurii Boeme, în poemul simfonic Patria Mea.