Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Ziua Națională a României – 96 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Romania

Ziua de 1 Decembrie se va face simțită la Oltenița prin depuneri de coroane și defilare

La precedenta întâlnire în formația Executiv-consilieri, primarul Petre Țone a invitat consilierii oltenițeni la evenimentul dedicat Zilei Naționale a României de luni, 1 Decembrie 2014. Ca în fiecare an, alături de cadrele locale aparținând Ministerului Afacerilor Interne, consilierii vor fi prezenți la acțiune pentru depunere de coroane. Masa tradițională se va organiza pentru aleșii noștri în Sala Mare a Primăriei.
Se vor împărți porții cu fasole celor care vor dori.
RomaniaProgramul dedicat acestei zile va începe la ora 11,00. Nu va lipsi obișnuita slujbă de pomenire a celor căzuți în luptele istorice pentru apărarea patriei, slujbă susținută de preoți oltenițeni.

Bradul de sărbători va fi luminat în după-amiaza zilei de 1 decembrie în jurul orei 17,30.

1 Decembrie 1918 – evenimentul grandios care a marcat Marea Unire

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe străin pe tronul României reprezenta o necesitate politică întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate. Potrivit istoricilor, în 1947 este înlaturată monarhia şi odată cu ea şi sărbătoarea de 10 mai, care devine doar ziua în care o monarhie straină se înstăpâneşte în ţară, neîncadrându-se în normele noii ordini. Timp de patru decenii 23 august este ziua natională a României, marcată prin parade şi spectacole grandioase. La 23 august 1944 regele Mihai lansează lovitura de stat împotriva guvernului Antonescu trecând de partea aliaţilor. La putere este înscăunat un guvern format de noua coaliţie Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte ţărăniştii, liberalii, social-democraţii şi comuniştii. Deşi nu joacă un rol important la acest eveniment, comuniştii s-au folosit de el ca element de propagandă. Astfel se vorbeşte despre insurecţie armată, revoluţie de eliberare socială şi naţională antifascistă şi antiimperialistă. Manifestaţiile contribuie la afirmarea cultului personalitãţii lui Nicolae Ceauşescu, când pe stadioane se realizează programe speciale, defilări megalomane şi petreceri muncitoreşti.

1 decembrie este adoptatã ca zi naţională a României în 1990, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, creându-se un singur stat naţional. Primul pas este făcut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, când Sfatul Tării din Basarabia proclamă Republica Democratică Moldovenească, urmat de cel din 24 ian./6 feb. când se adoptă declaraţia de independenţă. Încununarea acestor actiuni se împlineşte la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Țării de la Chişinău, ales prin vot universal, direct, egal si secret decide cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenești. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului Naţional din Bucovina, convoacă un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 în Palatul Mitropolitan din Cernăuţi.

Preşedintele Congresului, Iancu Flondor, dă citire moţiunii în care se afirmă că Bucovina este parte organică a Moldovei. Congresul general al Bucovinei hotărăşte în numele suveranităţii naţionale unirea necondiționată a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României. În zilele când românii din Bucovina rostesc hotărârea de Unire Romania Marecu România, în Transilvania se pregteşte ultimul act al marii epopei naţionale.

Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi susţinutã de 100.000 de persoane, adoptă o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Surse: youtube.com, historia.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − = 12

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie