Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – baremuri sau bareme?

Sunt frecvente situaţiile în care parcurgem nişte evaluări (elevii, studenţii, mai ales, dar şi alte categorii socio-Fluturasi din cartiprofesionale, în diverse împrejurări, la un concurs pentru ocuparea unui post, a unei funcţii, o competiţie sportivă etc.) şi în care ne raportăm la o normă, la un minimum de rezultate, pentru a ne califica, adică la ceea ce se denumeşte prin cuvântul din titlul articolului – un barem. Un alt sens al cuvântului este : tabel care dă rezultatele unor calcule curente în funcţie de elementele luate în consideraţie (DEX).
Probabil că mulţi am ezitat în alegerea uneia sau alteia dintre forme, atunci când am folosit pluralul – baremuri sau bareme ?
În limba română, cuvântul barem este un neologism, un împrumut din limba franceză (fr. bareme) şi singura formă corectă de plural este bareme.
Un omonim al acestui termen (cuvânt cu aceeaşi formă, dar cu sens total diferit) este adverbul barem (din bulgarul Clown lit Cbarem), cu variantele populare baremi/barim, sinonim cu măcar, cel puţin, dar care se foloseşte mai mult în comunicarea colocvială.
Aşadar, se spune corect, de exemplu : La sfârşitul oricărui examen, elevii pot să consulte baremele pentru fiecare subiect sau, pentru celălalt sens – Barem să facem faţă situaţiei, dacă tot ne-am angajat să o rezolvăm !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − four =

30 + = 37

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie