Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – baremuri sau bareme?

Sunt frecvente situaţiile în care parcurgem nişte evaluări (elevii, studenţii, mai ales, dar şi alte categorii socio-Fluturasi din cartiprofesionale, în diverse împrejurări, la un concurs pentru ocuparea unui post, a unei funcţii, o competiţie sportivă etc.) şi în care ne raportăm la o normă, la un minimum de rezultate, pentru a ne califica, adică la ceea ce se denumeşte prin cuvântul din titlul articolului – un barem. Un alt sens al cuvântului este : tabel care dă rezultatele unor calcule curente în funcţie de elementele luate în consideraţie (DEX).
Probabil că mulţi am ezitat în alegerea uneia sau alteia dintre forme, atunci când am folosit pluralul – baremuri sau bareme ?
În limba română, cuvântul barem este un neologism, un împrumut din limba franceză (fr. bareme) şi singura formă corectă de plural este bareme.
Un omonim al acestui termen (cuvânt cu aceeaşi formă, dar cu sens total diferit) este adverbul barem (din bulgarul Clown lit Cbarem), cu variantele populare baremi/barim, sinonim cu măcar, cel puţin, dar care se foloseşte mai mult în comunicarea colocvială.
Aşadar, se spune corect, de exemplu : La sfârşitul oricărui examen, elevii pot să consulte baremele pentru fiecare subiect sau, pentru celălalt sens – Barem să facem faţă situaţiei, dacă tot ne-am angajat să o rezolvăm !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 − = 17

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie