Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Află 14 fapte interesante despre luna decembrie

bun-venit-luna-decembrieLuna decembrie este o lună a bucuriei, iubirii, cadourilor. Sărbătorile de iarnă – Crăciunul și Anul Nou – sunt probabil cele mai iubite în întreaga lume. Chiar și morocănoșii ce urăsc frigul și zăpada sunt cuceriți de farmecul lui decembrie, de spiritul sezonului. Într-adevăr, “tis the season”…

frunze-inghetate

Iată câteva fapte interesante despre luna decembrie pe care poate nu le știai:

 1. Decembrie este luna cu cele mai puține ore de lumină din zi în emisfera nordică și luna cu cele mai lungi ore de lumină în emisfera sudică. 22 este ziua cea mai scurtă în emisfera nordică și invers, cea mai lungă în cea sudică.
 2. Decembrie vine de la termenul latinesc decem – era luna a zecea în cadrul calendarului roman.
 3. Este luna a 12-a din an și are întotdeauna 31 de zile.
 4. Ziua de 28 este crezută a fi una dintre cele mai ghinioniste zile din an.
 5. De Crăciun, păianjenii erau considerați aducători de noroc. Nimeni nu trebuie să ucidă un păianjen în această zi.
 6. Din punct de vedere astronomic, iarna își are începutul pe 21 decembrie.
 7. Luna începe întotdeauna în aceeași zi din săptămână cu luna septembrie din acel an, sfârșindu-se în fiecare an în aceeași zi din săptămână ca luna aprilie.
 8. Cântecele cele mai iubite ale iernii și Crăciunului – White Christmas, Winter Wonderland – au fost create de către evrei (care nu sărbătoresc Crăciunul).
 9. În luna decembrie era Ziua Internațională a Îmbrățișărilor (acum sărbătorită în ianuarie), când străini și cunoscuți își oferă câte o îmbrățișare într-un gest de prietenie și iubire.
 10. Crăciunul, deși este o sărbătoare religioasă ce celebrează nașterea lui Iisus Hristos, este astăzi sărbătorit pe 24 și 25 și de către non-creștini, ca o sărbătoare laică, fără substratul religios. De altfel, din ce în ce mai mulți creștini declară că sărbătoresc Crăciunul laic, bucurându-se de pom, cadouri și de o masă bogată, fără a mai pune accent pe latura creștină.
 11. Pe data de 10 decembrie se sărbătorește în fiecare an Ziua Internațională a Drepturilor Omului, această dată comemorând proclamarea declarației universale a drepturilor omului de pe 10 decembrie 1948 în cadrul Națiunilor Unite.
 12. Se crede că, dacă în ziua de Crăciun ninge, atunci de Paști vremea va fi caldă și însorită.
 13. Pe data de 14 decembrie, în unele zone din lume se sărbătorește o nouă sărbătoare amuzantă: Ziua Maimuței (Monkey Day), începută ca o glumă, dar continuată.
 14. În trecut, o tradiție din seara Ajunului era cea de a spune povești de groază, ca de Halloween.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − eight =

9 + 1 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie