Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ortografia unor conjuncții – așadar, deoarece, încât, întrucât, fiindcă, sau, iar etc.

Așa cum se poate deduce și din titlul articolului, conjuncții precum așadar, deoarece, încât, open-mindîntrucât, fiindcă se scriu într-un cuvânt, deoarece elementele din care s-au format s-au contopit. În cazul lui fiindcă, ortografierea cu doi i se explică (și se poate ține minte ușor, pentru a se evita greșelile) prin faptul că provine din gerunziul verbului a fifiind (scris cu doi i) – și conjuncția ca.
În privința lui sau, în scris, este important să nu se confunde conjuncția (scrisă într-un cuvânt) cu structura s-au (s – forma neaccentuată a pronumelui reflexiv + au – verbul auxiliar al perfectului compus, la persoana a treia plural) : s-au dus, s-au așezat, s-au speriat etc.
Mijlocul de control este simplu – se verifică dacă sau are sensul ori (Ori !) și atunci se scrie într-un cuvânt și se observă dacă ceea ce urmează este sau nu un verb auxiliar al perfectului compus.
Explicația este valabilă și în cazul lui iar (conjuncție/ adverb, caz în care se scrie într-un cuvânt)/ i-ar scrie-corect(pronume + verb auxiliar, scrise cu cratimă), cu deosebirea că auxiliarul este, de această dată, al verbului la modul condițional-optativ :  Tu nu ai fost sincer, iar noi am crezut tot ce ai spus (iar – conjuncție)/ Iar plouă (iar – adverb, cu sensul din nou)/ I-ar trebui mai multă răbdare (i – pronume personal, ar – verb auxiliar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + nineteen =

− 2 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie