Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Care este noaptea când vom dormi mai mult

Trecerea la ora de iarnă 2018 se va face în noapte dintre 27 și 28 octombrie 2018. Ora 4:00 din dimineața zilei de 28 octombrie devine ora 3:00. Această schimbare va rămâne valabilă până pe 31 martie 2019, când vom trece din nou la ora de vară.

Trecerea la ora de iarnă 2018 va fi la fel ca în alți ani. Comisia Europeana a propus renunțarea la schimbarea orei, dar anul acesta se va face încă schimbarea. În iulie-august 2018 a avut loc o consultare publică la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni. Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE. 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă.

Schimbarea orei a fost instituită în urmă cu 40 de ani (în 1977), având ca scop eficientizarea muncii și economisirea energiei pentru iluminat. În anii 1980, o directivă stabilise obligaţia pentru toate statele membre ale Comunității Europene să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie. Majoritatea ţărilor europene instituiseră deja acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie