Dăm libere fără număr și miliarde pe statui uriașe din bronz, dar nu aniversăm Ziua Copilului
Redacția oltenitainfo.ro
Oltenița, ca de altfel toată țara, a ajuns la cheremul inculturii, nesimțirii, minciunii, dezbinării. Orașul se afundă pe zi ce trece în murdărie, sărăcie, uneori se mai organizează câte un bâlci care să marcheze ceea ce dorește primarul Petrică Țone: o zi schimbată de aniversare a orașului Oltenița, căreia i s-a îngropat ziua reală de aniversare cu tradiție veche din 23 Aprilie, se mai face un festival căreia i s-a spus folcloric, dar sărăcăcios în melodii populare și presărat cu manele de unii invitați.
În fiecare oraș din țară primăriile au organizat manifestări de Ziua Copiilor. Primăria Oltenița nu a organizat nimic de 1 Iunie. În schimb s-au dat libere. De altfel, nu sunt bani pentru copii și organizări de evenimente pentru ei, sunt bani pentru statui megalomanice de zeci de miliarde de lei vechi, de cumpărat microbuze pentru echipa de fotbal de alte milioane de lei, se vând terenuri peste terenuri în oraș, un spital s-a transformat în închisoare și loc pentru abuzuri, în manifestarea dictaturii și forțat să devină instituție pe persoană fizică. Consilierii vin la ședințe fără să aibă propuneri pertinente în interesul cetățeanului, doar se strâng să voteze după cum sunt constrânși sau după interese personale ori de partid.
Face Painting și ședințe foto oferite în Parcul Central Oltenița
Cele care au dorit să facă ziua frumoasă copiilor astăzi, s-au aflat în mijlocul micuților în Parcul Central, printre hârtoapele și gropile ca după bombardament.
Profesor Adina Voicu, voluntar în acțiunea de astăzi dedicată celor mici, a oferit ședințele foto.
La ceva distanță de aceasta, contra cost, o tânără îmbrăcată în personaj de basm, i-a transformat pe copii, prin face painting, în personajul dorit din desenele animate preferate.
Printre super eroii copiilor, cele mai cerute personaje au fost: Batman, Superman, prințese și fluturași, personaje ale lui Disney.
1 Iunie, zi liberă prin lege
Klaus Iohannis a promulgat legea de modificare a Codului Muncii, prin care ziua de 1 iunie – Ziua Copilului, devine zi nelucrătoare. Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală.
Propunerea legislativă a fost susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din Itsy Bitsy FM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae, parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, urmârind să îmbunătăţească relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici.
Ziua de 1 iunie – Ziua Copilului – se adaugă celorlalte sărbători legale: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită prima dată în octombrie 1953
Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.
Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oară în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva.
Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.
În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).
În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului.
Există două date în care gândurile se îndreaptă spre copii, aceştia având 2 zile ale lor: 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului, 20 Noiembrie – Ziua Universală a Copiilor.
Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferinţa de la Geneva. De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internaţională a Copilului, mai ales în ţările comuniste. În vest, această zi este sărbătorită în alte zile ale anului, dar nu i se acordă prea mare atenţie. Astfel, această zi a fost interpretată ca fiind o sărbătoare comunistă.
Pentru UNESCO, Ziua Copilului este 20 noiembrie.
Ziua copilului în alte țări de pe glob
Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA. Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august. Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie. Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie. Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie. Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie. Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania. India sărbătorește în data de 14 noiembrie. Japonia sărbătorește în data de 5 mai. Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie. Polonia sărbătorește în data de 1 iunie. Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie. Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie. Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.