Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

De ce suntem irascibili când este prea cald. Ce facem dacă o persoană cade pe stradă din cauza caniculei

Lipsa somnului, deshidratarea și restricțiile impuse activităților din cauya vremii prea fierbinți duc la un rezultat deloc plăcut. Temperaturile prea ridicate nu mai sunt doar un disconfort, ci devin un factor cauzator de irascibilitate pentru oricine, spun oamenii de știință.

Zilele prea călduroase nu ne afectează doar din punct de vedere fizic, ci şi psihic, spune Nancy Molitor, din cadrul clinicii de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale a Şcolii de Medicină de la Universitatea Northwestern (SUA). Mulţi oameni resimt creşterea coloanei de mercur prin dureri de cap. „Vremea foarte caldă şi în special umedă este asociată cu creşterea reacţiilor violente şi agresive, precum şi cu o stare generală de disconfort psihic”, completează aceasta. Problema apare din cauza lipsei unui somn odihnitor, în temperaturi normale, din cauza deshidratării şi a -caldprivării de anumite lucruri sau a restricţiei de activitate – practic, suntem „ţinuţi” în interior mare parte a zilei, din cauza căldurii excesive de afară. Faptul că nu avem control asupra acestei situaţii ne face să devenim mai iritaţi, irascibili şi predispuşi spre acţiuni mai degrabă violente, impulsive, în perioadele de vară caracterizate de temperaturi foarte ridicate.

Sfatul specialiştilor este ca, în astfel de circumstanţe, să evităm să luăm hotărâri importante, pentru că ar putea fi afectate de această stare psihică proastă, generată de căldură. „Pot fi hotărâri care vor fi regretate mai târziu, aşa că mai bine nu le luaţi. Şi ţineţi cont de faptul că toţi suntem în aceeaşi oală, adică şi oamenii cu care lucraţi sau cei din jur sunt afectaţi, deci şi reacţiile lor au aceeaşi cauză”, explică Molitor. Există şi o categorie de persoane care, pe lângă disconfortul provocat de căldură, suferă şi de un anumit tip de anxietate de sezon, specifică anotimpului cald. Aceste persoane ajung să se simtă foarte deprimate sau chiar să încerce să se sinucidă, dacă lucrurile evoluează în extremă. Ele resimt căldura şi soarele ca fiind „imposibil de suportat” şi caută o evadare, de orice natură. Pentru a face faţă căldurii excesive şi problemelor psihice aduse de aceasta, ni se recomandă să ne hidratăm şi să ne ascultăm corpul; să facem mişcare dimineaţa devreme, când încă nu e foarte cald sau seara târziu, după ce soarele îşi pierde puterea; dacă luăm tratamente medicamentoase, să ne hidratăm suplimentar; cel mai important, spune Molitor, să conştientizăm faptul că valul de căldură va trece şi că noi trebuie să deţinem controlul asupra acţiunilor noastre.

Hipertermia pune probleme în special bătrânilor, în sezonul estival, când e mult prea cald afară. Ce faci dacă o persoană a căzut în stradî din cauza caniculei?

Atunci când organismul nu reușește să regleze temperatura, apar crize cauzate de căldura manifestate prin greață, vărsături, dureri de cap, amețeli, crampe musculare și oboseala severă, arată National Health Institute.
Hipertermia poate apărea și dacă nu se beau suficiente lichide, se stă la soare prea mult, sau chiar și la persoanele care nu au aer condiționat în locuințe.
Bătrânii, în special cei cu boli cronice, trebuie să stea în casă în zilele caniculare sau să găsească un loc unde pot sta la aer condiționat: mall-uri, teatre sau biblioteci.
lesinDeshidratarea, circulația proastă a sângelui, boli ale inimii, ale rinichilor sau ale ficatului, hipertensiunea sau lipsa de sare în alimentație pot fi factori de risc pentru hipertermie.
Și cei care iau diverse medicamente care pot afecta transpirația pot avea crize de hipertermie, însă și persoanele obeze sau care au consumat alcool trebuie să nu stea prea mult la soare.
Crizele de hipertermie pot provoca moartea, așa că atunci când vedeți o persoană căzută în stradă de căldură trebuie să știți să îi acordați primul ajutor.

În primul rând, duceți persoana respectivă într-o zonă unde este umbră, întinsă jos. Dacă aveți o sticlă cu apă, e bine să o turnați pe persoana respectivă.
Apa rece trebuie aplicată pe încheieturi, pe gât, sub brațe, adică în locuri unde sângele este aproape de piele, pentru a scădea temperatura corpului.

Sursa: Discovery News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 1 =

52 − = 49

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie