De la Poliție, recomandări pentru începutul anului școlar. S-a înființat Poliția Siguranța Școlară
Odată cu începerea noului an școlar, se vor înregistra valori ridicate de trafic pe principalele artere de circulație. În acest context, polițiștii rutieri vor acționa cu efective sporite în zonele în care pot apărea blocaje, precum și în zonele adiacente unităților de învățământ.
Pentru evitarea neplăcerilor produse de aglomerație, se solicită conducătorilor de autovehicule:
- să circule cu prudență, în special în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ;
- să păstreze „centrul liber” al intersecției;
- să nu oprească ori să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier;
- să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
- să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
- să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri;
- să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere;
- să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv.
De asemenea, polițiștii recomandă părinților să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar. Dacă distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ este mică, să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât și celorlalți participanți la trafic.
Polițiștii recomandă pietonilor să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate și semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic și sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată si înțeleasă de către conducătorii auto.
În același context, pietonii trebuie să țină cont de o regulă importantă pentru siguranța lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influențează capacitatea de atenție și reacție a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbește la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta.
Toate aceste recomandări au scopul de a preveni apariția unor probleme privind circulația rutieră în zona unităților de învățământ, respectiv prevenirea accidentelor rutiere, apariția blocajelor sau ambuteiajelor în trafic și, nu în ultimul rând, crearea unor stări de nervozitate în rândul participanților la trafic.
Siguranța școlară cu poliția
Odată cu debutul anului școlar, Poliția Siguranță Școlară își va începe activitatea. Polițiștii de la această structură vor acționa exclusiv pentru un mediu școlar sigur, pe toate aspectele ce privesc elevii și profesorii. Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritatea pentru Poliția Română.
În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, a fost aprobată înființarea unei structuri de poliție care să participe activ la consolidarea unui climat optim de siguranță în unitățile de învățământ.
Începând din 14 septembrie, polițiștii de la siguranța școlară își vor începe misiunile pentru protejarea elevilor. Aceștia vor acționa împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul creării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate.
Polițiștii de la siguranță școlară vor dezvolta parteneriatul poliție-școală-comunitate, în vederea realizării unui proces educațional antiinfracțional și antivictimal. Începând cu acest an școlar, odată cu crearea acestei structuri specializate, în mediul școlar va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor.
De asemenea, o mai bună interacțiune cu elevi, cu familiile acestora și cu profesorii, precum și cunoașterea caracteristicilor socio-demografice din zona unităților de învățământ vor ajuta la prevenirea bullying-ului și a faptelor antisociale.
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași urează tuturor elevilor succes la învățătură și rezultate deosebite. De asemenea, vă asigurăm că vom continua și în acest an activitățile care să contribuie la reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic, întrucât siguranța dumneavoastră constituie prioritatea noastră.