Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Despre resurse și exploatarea acestora – o viziune liberală sădită la Oltenița

De câte ori nu am auzit în jurul nostru sau nu ne-am surprins pe noi înșine spunând: ”dacă aș avea…, atunci aș face…”? De câte ori nu descoperim situații care ne inspiră, în care aflăm despre realizări excepționale ale unor oameni cărora toate lucrurile li se arătau potrivnice? Și nu, nu suntem într-un film american, ci în viața reală. Acolo unde într-adevăr îndeplinirea oricărei dorințe depinde de noi, acolo unde suntem responsabili de ceea ce facem ca să ni se întâmple. Ce-i diferențiază pe cei aflați în cele două situații punctate mai sus? Da, ați intuit bine: resursele. Ce-i aseamănă pe aceștia? Da, din nou ați intuit bine: resursele. Este vorba despre resursele interne, latent existente în fiecare, însă nu la fel accesate. Acestea sunt cele mai importante, cele mai valoroase și cele mai eficiente în stabilirea și urmărirea oricărui obiectiv. Legea care guvernează aceste resurse este simplă și complicată în același timp: avem controlul asupra a ceea ce deținem, avem controlul asupra potențialului nostru intrinsec. Resursele externe au și ele importanța lor, dar vin cu un anumit cost reflectat de așteptările celor care le pun la dispoziție, interesele de maximizare a beneficiilor lor, condițiile de lucru dorite într-un anumit fel, transferul riscurilor și al cheltuielilor și așa mai departe. Această discuție este valabilă pentru potențialul unei persoane și are relevanță și pentru o comunitate care, la rândul ei, este formată din persoane și potențată de potențialul transpus în acțiuni al acestora. De la aceste idei a fost generat Centrul de resurse pentru inițiaitvă și acțiune – Oltenița, un proiect încurajat prin sprijinul primit din partea doamnei deputat Raluca Surdu.in parlament
”Suntem în plin proces de schimbare a unei abordări, a unor așteptări, a unor atitudini. Lucrăm cu oameni și cu mentalități. Mulți sunt sceptici față de ce ne-am propus să facem și judecă faptul că mai degrabă astfel de abordări sunt potrivite pentru București, pentru Călărași… Dar oare așa o fi? Oltenița și oltenițenii nu merită să-și dedice timp dezvoltării lor? Cei care se raportează la exterior, decât să-și consume energia pe atragerea de resurse externe – investitori, bani de la stat, fonduri europene, pomul lăudat, bagheta magică a zânului, oaia cu lână de aur, peștișorul de aur, gâsca cu ouă de aur – au o alternativă, poate mai valoroasă: orientarea către sine, explorare și exploatarea energiilor pe care le pot genera. Ce pot face eu cu ceea ce am și dacă nu cumva mai am ceva de care nu am știut până acum? Ce avantaje specifice dețin? Fiecare, individ sau comunitate, este deținătorul unei pepite sau chiar al unui întreg filon de aur. Să fim sinceri cu noi înșine. Este ceea ce avem cu adevărat nevoie. O investiție de încredere în noi înșine. Investitorii aceia externi mult așteptați, char dacă ar veni – și orice este mai bun decât nimic -, ar face-o pentru mâna de lucru ieftină, iar acest lucru ne ralucaține într-o zonă slab calificată. Eu îmi doresc să răzbim prin educație, printr-o atitudine constructivă, prin inițiative individuale, prin solidaritate, prin puterea exemplului și a bunelor practici preluate și aplicate, prin rafinarea, prin efortul susținut de a ne depăși condiția, de a fi azi mai buni ca ieri și de a privi cu încredere la ziua de mâine, când, tot noi și tot datorită nouă vom mai face un pas înainte. Acestea sunt credințele, speranțele, energia pe care le-am pus în Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița. Vizăm antreprenorii în sens larg, adică pe toți aceia care sunt activi și se exprimă prin acțiune.”

Material realizat de https://www.facebook.com/CentrulDeResursePentruInitiativaSiActiuneOltenita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + twelve =

+ 79 = 82

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie