Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expoziţie Simona Pascale la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Simona Pascale face alegeri cromatice inedite grupate în ansambluri structurate după criteriile unei rigurozităţ logice, prin care permite imaginii să se abstractize, îndepărtând-o de figurativ. Pictura sa, supusă propriei sensibilităţi, lasă la vedere bucuria de a trăi şi frumuseţea clipelor petrecute la şevalet. Încărcătura senzitivă a imaginilor, se citeşte în gama elaborată de violet şi gri, de galben şi roşu, de alb şi albastru, aşezate măiestrit, în pensulaţii îndrăzneţe, inducând o idee, o stare, un sentiment relaţionat cu lumea subconştientă. Uneori, foarte lirică în urmele meandrate ale pensulei, descriind printr-un duc modulat curbilinii care creează ritmuri, Simona Pascale defineşte o expresie subiectivă a eului, marcând, prin organizarea maselor de culoare, intensitatea trăirii şi spiritualizarea motivului pictural.

Acest cosmos cromatic are în centrul său lumina, care sugerează după modul cum este inserată în câmpul imaginii, ascensiunea, echilibrul, gravitaţia, teama de vid. Lucrările sale poartă denumiri desprinse din zbuciumul interior: „Căutări”, „Echilibru”, „Poarta sărutului”.

Există în abordările artistei şi o serie de compoziţii în care realitatea obiectivă a constituit punctul de plecare în materializarea unui gând. În general, aspectele acestea sunt legate de margini de ape, străjuite de aşezări sau de bărci, cu unghiuri perspectivale diferite, cu sugestia unui desen sintetic şi cu o cromatică mai reţinută comparativ cu lucrările de tendinţă abstractă puternică. Neantul şi liniştea se desprind ca stări definitorii ale acestor pânze, evocând înclinarea spre reverie a artistei.

Printre preocupările importante ale Simonei Pascale se află şi creaţia vestimentară pentru care proiectează imprimeuri având acelaşi stil cu pictura sa.  Ţinute pline de culoare, lejere şi elegante, pun în evidenţă formele unduioase ale corpului feminin prin simplitatea croielii şi prin bogăţia de pete de culoare, linii şi elemente, permiţând o echilibrare a raportului plin-gol.

Expoziția Simonei Pascale se va deschide pe 5 septembrie a.c. la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =

32 + = 36

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie