Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expoziţie Simona Pascale la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Simona Pascale face alegeri cromatice inedite grupate în ansambluri structurate după criteriile unei rigurozităţ logice, prin care permite imaginii să se abstractize, îndepărtând-o de figurativ. Pictura sa, supusă propriei sensibilităţi, lasă la vedere bucuria de a trăi şi frumuseţea clipelor petrecute la şevalet. Încărcătura senzitivă a imaginilor, se citeşte în gama elaborată de violet şi gri, de galben şi roşu, de alb şi albastru, aşezate măiestrit, în pensulaţii îndrăzneţe, inducând o idee, o stare, un sentiment relaţionat cu lumea subconştientă. Uneori, foarte lirică în urmele meandrate ale pensulei, descriind printr-un duc modulat curbilinii care creează ritmuri, Simona Pascale defineşte o expresie subiectivă a eului, marcând, prin organizarea maselor de culoare, intensitatea trăirii şi spiritualizarea motivului pictural.

Acest cosmos cromatic are în centrul său lumina, care sugerează după modul cum este inserată în câmpul imaginii, ascensiunea, echilibrul, gravitaţia, teama de vid. Lucrările sale poartă denumiri desprinse din zbuciumul interior: „Căutări”, „Echilibru”, „Poarta sărutului”.

Există în abordările artistei şi o serie de compoziţii în care realitatea obiectivă a constituit punctul de plecare în materializarea unui gând. În general, aspectele acestea sunt legate de margini de ape, străjuite de aşezări sau de bărci, cu unghiuri perspectivale diferite, cu sugestia unui desen sintetic şi cu o cromatică mai reţinută comparativ cu lucrările de tendinţă abstractă puternică. Neantul şi liniştea se desprind ca stări definitorii ale acestor pânze, evocând înclinarea spre reverie a artistei.

Printre preocupările importante ale Simonei Pascale se află şi creaţia vestimentară pentru care proiectează imprimeuri având acelaşi stil cu pictura sa.  Ţinute pline de culoare, lejere şi elegante, pun în evidenţă formele unduioase ale corpului feminin prin simplitatea croielii şi prin bogăţia de pete de culoare, linii şi elemente, permiţând o echilibrare a raportului plin-gol.

Expoziția Simonei Pascale se va deschide pe 5 septembrie a.c. la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + four =

1 + 9 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie