Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Tinerii romi din Oltenița atenți la detalii: Fenomenul de negare a identității romilor trebuie oprit!

Articolul 6 din Constituția României spune că ”Statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea și dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”. Pornind de la acest aspect legislativ, un grup de tineri împreună cu formatorii lor s-au întâlnit formând ateliere de lucru, unde au interacționat și au tratat diverse subiecte legate de istoria, originea, tradițiile sau viața romilor.


Tinerii din comunitate, toți cu rezultate foarte bune în școli și licee sau facultăți au înțeles că ei sunt cei care trebuie să depună eforturi pentru ca tradițiile și cultura romani să fie prezentate de comunitatea însăși și cunoscute sau apreciate de majoritari.


Romii din zonă fac parte din trei neamuri: rudari, spoitori și de vatră. Din păcate, o parte dintre tradițiile și identitatea romilor s-a pierdut de-a lungul timpului din cauza evenimentelor istorice prin care aceștia au trecut: deportări în Transnistria, asimilarea în perioada comunistă, respectiv anti-țigănismul specific perioadei contemporane.


Fănel Petrescu discută cu tinerii, prezenți la unul dintre atelierele organizate, despre originea romilor, despre migrarea lor și imaginea negativă formată de unii dintre romi care au căzut în capcanele greșelilor și au insistat pe ele, imagine ce trebuie îndreptată. Fenomenul de negare a identității romilor trebuie oprit. De aceea, promovarea direcției lingvistice și a celei culturale sunt foarte importante.

Combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre romi pot fi înlăturate foarte ușor. Stigmatizarea romilor și discursul îndreptat împotriva acestora au efect emoțional, afectând stima de sine și încrederea în propriile abilități, dar au și efecte pe plan legal privind accesul la educație, locuirea, angajarea sau accesul la servicii de sănătate.


Dialogul intercultural dintre romi și majoritatea locuitorilor din Oltenița care nu aparține etniei este foarte important, iar proiectul ”Păstrarea Identității Rome la Oltenița” a fost inițiat tocmai pentru dezvoltarea acestui dialog, pentru cunoașterea și înțelegerea propriei identități și culturi, care pe termen lung să ducă la creșterea stimei de sine. Coordonatorul proiectului, Fane Petrescu, este convins că tinerii vor înțelege multe aspecte legate de viața etniei rome, că aceste întâlniri le sunt de folos nu doar în prezent dar și în atitudinile și relațiile lor de viitor. Tinerii prezenți fac parte din categoria celor pentru care studiul este foarte important, sunt elevi de școală generală sau de liceu cu rezultate deosebite la învățătură.

Proiectul ”Păstrarea identității rome în Oltenița” este sprijinit de Ministerul Culturii din România, cu scopul promovării valorilor minorității rome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × three =

61 − = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie