Farsă la bani și circ fiscal devenite tragedie la buzunarul cetățeanului
Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2015 a Guvernului este o altă modalitate de a forța mâna omului, o variantă de jaf la drumul mare mascată și legalizată. Prin această Ordonanță, operatorii economici au obligația să emită bon fiscal şi pentru sumele încasat sub formă de bacşiş. Potrivit informațiilor central, măsura a venit ca urmare a scandalului provocat de inspectorii anifraudă, acuzaţi că au închis afaceri pentru sume foarte mici găsite în plus în casa de marcat, justificate ca fiind bacşişuri. Angajaţii au pus problema banilor personali, astfel că Guvernul a venit cu o măsură complementară: registrul de bani personali, obligatoriu din 8 mai. Prin ordinul de ministru (de Finanțe n.r.) nr. 513/2015, se arată că registrul trebuie să fie un caiet format A4, cu foile numerotate crescător, ştampilat şi semnat de administratorul operatorului economic. Acest registru trebuie notificat la ANAF, în maximum 5 zile lucrătoare de la achiziţionarea sau înlocuirea lui, şi se completează în fiecare zi de angajaţi. În prezent, nu există rubrici speciale pentru a marca eventualele diferenţe între sumele declarate la începutul zilei şi pe parcursul zilei şi nu se permit ştersături sau modificări. Un astfel de registru variază ca preţ, între 17 şi 25 de lei, iar administraţia financiară trebuie notificată fie la unul dintre sedii, fie prin poştă.
Logic și după ce am stat de vorbă cu mulți dintre cei implicați în povestea ”miraculoasă” a Guvernului, am ajuns la concluzia simplă că, nu doar că este o măsură absurdă, ci că în practică actul normativ va fi foarte greu de aplicat. A intrat în vigoare și legea care limitează circularea banilor în numerar. Tranzacțiile între o persoană fizică și una juridică mai mari de 10.000 de lei nu se mai pot desfășura în numerar, iar între două persoane fizice nu pot fi mai mari de 50.000 de lei în numerar. Facturile ce depășesc aceste sume trebuie să fie achitate fie cu cardul, fie doar din conturile bancare.
Potrivit Ordonanței 8, înainte de a le duce clienţilor nota de plată, ospătarul îi va întreba pe aceştia dacă lasă bacşiş şi cât. Și dacă după achitarea notei şi a bacşişului, clientul mai lasă încă 3 sau 4 lei chelnerului care vor fi consecințele? Firma va emite încă un bon, pentru a nu fi amendată de Fisc sau lasă banii în buzunarul angajatului, care ar putea fi acuzat de evaziune? Şi dacă va emite încă un bon pentru bacşiş, nu va fi sancţionată de inspectorii de la Antifraudă, pentru că a emis două bonuri în loc de unul? Eeh, oare de ce noi românii suntem întotdeauna motiv de râs și batjocură pentru Occident, chiar și pentru Orient?
Patronii decid unde ajung banii din bacșiș. Taximetriștii aflați în impas. Oamenii uimiți de ideile abracadabrante ale guvernanților
Actul normativ dă posibilitatea patronilor să decidă dacă banii ajung sau nu la angajaţi, fie că vorbim de restaurant, baruri, cafenele, magazine, pizzerii, ceainării și nu numai. Bacşişurile vor fi impozitate cu 16%, dar nu se vor plăti contribuţii sociale. Ordonanța prevede amenzi pentru sumele găsite în plus în casa de marcat. Sancţiunile pornesc de la avertismente până la amenzi de 30.000 de lei şi suspendarea, pe 30 de zile, a activităţii. Măsura îi nemulţumeşte pe unii proprietari de localuri din Oltenița, care spun că nu pot păzi propriii angajaţi. Adevărata problemă se ivește la taximetrişti. Cum ei nu au case de marcat, ci doar aparatul care emite bon fiscal pe suma pe care o calculează, şoferii trebuie să se doteze cu registru de bani personali, ceea ce pentru mulți reprezintă o anomalie. ”Nu putem emite bon pentru bacşiş. Aparatele nu pot emite bon pentru acest lucru, nu are tastatură, nu are absolut nimic care să poată emite un alt bon. Caietul o să ne ajute pentru abuzurile pe care o să le facă ANAF ca să descopere marea evaziune fiscală pe care o fac taximetriştii, nu? Unde s-a mai văzut așa ceva decât într-o țară bananieră? Și mai ales în orașul ăsta din ce în ce mai sărac ce să poți face? ANAF-ul și Guvernul, statul în general, dar mai ales ideile stupide ale PSD-ului fac în așa fel încât oamenii să iasă în stradă până la urmă, fac astfel ca toți cei vizați să găsească soluții de a ieși din porcăria asta de încurcătură. Să nu mai vorbim că există persoane care trăiau numai din bacșiș…” declară unul dintre taximetriști.
Vă prezentăm în continuare și alte păreri de la angajați, patroni, cosmeticiene, coafeze, manechiuriste, oltenițeni pe stradă, despre modul cum se va aplica măsura fiscală.
„Este o mare porcărie și prostie! Bacşişul este ceea ce vreau eu să dau celui care îmi prestează niște servicii drept mulțumire pentru ceea ce onorează. Dacă nivelul de trai în România este așa de scăzut, Guvernul ăsta atât de ”școlit” credea că astfel se va ridica nivelul de trai? Și pentru cât fură ei și cât ne jupoaie, cine plătește?” declară un client al unui local.
”Bacșișul este o bonificație, un premiu primit de mine pentru faptul că un client a fost servit onorabil şi pentru că așa dorește el, este mulţumit. Unii sunt într-adevăr foarte generoși, alții nu lăsau bacșiș. Dar eu întreb de ce trebuie să plătesc impozit? Ce face statul pentru noi când de fapt nu știe decât să ne jupoaie ca să se îmbogățească cei care scot legi în avantajul lor și dezavantajul cetățenilor? Noi ăștia care votăm, carnea de tun de care ei se folosesc la fiecare scrutin, tot noi suntem jecmăniți? Ce face acest hoț de stat cu noi, contribuabilii, se numeşte furt. Îmi bagă mâna în buzunare fără niciun drept și nicio normalitate. Am lucrat în Occident câţiva ani iar când primeam bacşiş, era al nostru. Ne face să părăsim toți țara asta să rămână ei și să vedem atunci se vor mânca între ei?…” ne spune un barman.
Salon de frumusețe: „Nu este de ajuns că am firmă şi plătesc impozit pe venit? Nu este de ajuns că muncesc cinstit? Să vină fiscul și să ofere joburi la angajaţi. Muncim ca să plătim la finanţe? Unde s-a mai auzit așa ceva? Acum văd că inteligenții ăștia care au reușit să păcălească pe fraieri vor să-i aranjeze și pe cei cu profesii liberale. Să vedem cine-i mai alege.”
Om politic oltenițean ”Asta mi se pare o aberație. Ne ocupă timpul cu lucruri mărunte. Până la urmă deranjează ideea că nu copiem și noi de afară ceea ce este bun. Să lase omul să adune și apoi să justifice banii strânși. Asta înseamnă libertate. Dar să dai chitanță pentru orice leuț cum e posibil? Țone dă bon fiscal pentru ce face în primărie? Vreau să știu. E o mare bătaie de joc. Se iau de amărâți și tot de cei care muncesc. Se distruge mediul de afaceri în primul rând. În loc să îi degreveze pe micii comercianţi de cheltuieli, îi pun să achiziţioneze echipamente de mii de euro pentru a legaliza bacşişul! Mă uit și la minunea asta cu cardurile…programul l-a făcut Ghiță, apropiatul lui Ponta.”
Patron oltenițean: ”Mi se pare un plan mojic, un boicot la adresa micilor întreprinzători. În nicio ţară civilizată nu există aşa ceva. Taximetriştii au un tarif de pornire, care este bacşiş, iar în baruri, restaurante, în localuri în general, este remiza. Este o nouă formă de jupuială față de cei care muncesc şi care contribuie. Eu, dacă sunt mulţumit de un serviciu, îi dau acei bani omului, dar nu vreau să-i mai dau statului, sub nici o formă, mai ales ca bacşiş. Nici măcar ca impozit din câştigul ospătarului. Trebuia să se verifice doar dacă unele categorii de persoane încasează venituri substanţiale, nu să emiţi un act normativ prin care să impui emiterea unui bon fiscal pentru o diferenţă de 50 de bani.”
O angajată din Oltenița : ”Sincer, este o prostie! Nu este corect. Sunt alte lucruri mai importante de care ar trebui ca acești politicieni să se ocupe… Nu cred că și-au făcut barmanii și ospătarii, manechiuristele sau vânzătorii vile și piscine din bacșișul câștigat. Chiar nu e corect, la cât muncim noi și la salariile mici pe care le avem. Este o jignire nu doar batjocură.”
Deşi emite bon fiscal pentru tips-ul pe care îl primeşte, indiferent de sumă şi indiferent dacă îi cere clientul, una din ospătărițe spune că nu s-a gândit vreodată la asemenea invenție și atac la situația privată a fiecăruia, ceea ce înseamnă îngenunchiere. ”Nu mi se pare în regulă. O să rămână fără ospătari pentru că nu se mai merită, meseria asta chiar nu se mai merită. Nu poţi nici să impui clientului să-ţi dea cei 10%. El poate să-ţi dea 20% sau peste 20% sau poate să nu-ţi dea 10% sau poate să nu-ţi dea deloc. Nu ai cum să le impui să-ţi dea 10%. Asta depinde şi de servicii, depinde şi de om, am avut străini care nu lasă nimic pentru că ei sunt învăţaţi să dea 10% pe bon, aşa cum fac în străinătate” declară ospătărița.
Măsura depășește orice limite: Angajații trebuie să declare banii cu care au venit la serviciu
Bonurile pentru bacşiş şi registrul de bani personali sunt noile obligaţii ale firmelor care vând bunuri sau prestează servicii. Iar vineri, 8 mai, a fost prima zi în care angajaţii au fost nevoiţi să-şi declare fiecare ban din buzunar cu care au venit la serviciu. Numai că, măsura este una negândită pe lângă faptul că este primitivă. Ce se întâmplă dacă un angajat cheltuieşte din bani pe timpul zilei? Sau dacă suma cu care a venit angajatul se măreşte din motive personale? Cum ar justifica ei modificările financiare în faţa unui inspector antifraudă? Nimeni nu pare să susţină noile prevederi, însă și oltenițenii, ca orice alt cetățean al acestei țări care stă și îndură jugul pesedist și al statului, nu au ce să facă, pentru că așa vor și le place.
La baruri și restaurante, cafenele sau ceainării, procedura este următoarea: clientul cere nota de plată, ospătarul îi aduce bonul fiscal, clientul lasă o sumă, ospătarul se întoarce cu restul. Dacă mai rămâne ceva în folder, adică bacşişul, atunci ospătarul se întoarce la casa de marcat şi emite un bon fiscal pentru suma rămasă. De multe ori, clientul nu doar că nu cere bon pentru bacşiş, ci chiar îi transmite ospătarului că nu îl vrea. La un fast-food se emite bon fiscal, angajaţii îşi declara banii cu care vin la serviciu, însă şi aici oamenii comentează pe marginea eventualelor diferenţe financiare care pot apărea pe parcursul zilei.
Cu Orlando Eugen Teodorovici, Guvernul a bătut recordul la ”inteligență”
Ce se întâmplă când comanzi ceva acasă și lași bacșiș? Fie că vorbim de pizza sau un gen de preparate fast food…Dacă faci comanda de acasă iar din motive diverse, personale, nu te deplasezi la pizzerie, atunci cum să mergi să iei bon fiscal pentru ce consumi și pentru ce lași celui care livrează pizza? De ce ai mai comandat la domiciliu?
Ministrul Orlando Teodorovici lămurește în stilul pesedist problema pizzei la domiciliu:
– Dacă eu vreau să dau bacșiș băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru ?
– Dacă doriți să lăsați un bacșiș, mergeți la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacșișul respectiv, și asta este. Sau cu taxiul, vreți să mă întrebați și de taxiuri, dacă mergeți cu taxi? ( Mediafax )
După care, conștientizând porumbelul scos și zburat spre noi din gândirea restrictivă, colegul lui Victor Viorel Ponta a încercat să facă din porumbel privighetoare și astfel s-a sucit pe facebook : În situația în care clientul dorește să lase bacșis, acesta va fi înregistrat de cel care a livrat comanda la domiciliu în momentul în care se reîntoarce la punctul de lucru! Deci, nu este obligația clientului !
Asta ne amintește, cu umorul specific românesc, de sceneta memorabilă din filmul ”BD Brigada Diverse” realizat în perioada comunistă:
Între timp, premiul la loteria fiscală organizată de Orlando a ajuns la impresionanta sumă de 66 de lei impozabili. Sau 666? Încă nu se vede bine ultima cifră…
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns