Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Harta bolilor care ucid cei mai mulţi oameni la nivel mondial

Peste un sfert dintre cele 56,4 milioane de decese înregistrate la nivel mondial în 2015 au fost cauzate de două boli grave: bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citate de Telegraph.
Aceste două boli au fost, în ultimii 15 ani, cei mai mari „ucigaşi” la nivel mondial, provocând, împreună, 15 milioane de decese numai în anul 2015, după cum arată datele OMS. Bolile cardiace sunt principala cauză de deces şi în cazul românilor, scrie Gândul

Totodată, îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial a condus la o creştere a numărului de îmbolnăviri cu afecţiuni noi, cum ar fi diabetul sau demenţa. Diabetul a ucis 1,6 milioane de oameni în 2015, o creştere masivă faţă de anul 2000, atunci când mai puţin de 1 milion de persoane mureau din cauza acestei boli. De partea cealaltă, decesele cauzate de demenţă s-au dublat între 2000 şi 2015. Aceste două maladii au ucis mai mulţi oameni decât accidentele rutiere.

Jumătate din decesele la nivel mondial în anul 2015 au fost provocate de 10 boli, trei dintre ele fiind boli transmisibile, însemnând că ele au fost transmise de la persoană la persoană.

Infecţiile respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, rămân cele mai periculoase boli transmisibile, cauzând 3,2 milioane de decese la nivel mondial în 2015.

De asemenea, decesele cauzate de bolile diareice şi de tuberculosă s-au diminuat de la începutul noului mileniu, însă, în continuare, acestea ucid peste un milion de oameni anual. Diareea este vinovată pentru moartea a unul din nouă copii la nivel mondial, fiind a doua cea mai importantă cauză de mortalitate în cazul copiilor cu vârsta de sub cinci ani. Bolile diareice sunt cel mai des întâlnite în statele subdezvoltate, lipsite de accesul la apă potabilă. Vorbim aici despre naţiuni precum Angola, Somalia sau Ciad.

Alte boli transmisibile ale căror rate sunt mai ridicate în ţările slab dezvoltate sunt SIDA şi malaria.

Cele mai importante 10 cauze de deces în statele dezvoltate: 

 1. Cardiopatie ischemică
 2. Accident vascular cerebral
 3. Alzheimer / Demenţă
 4. Cancer de trahee, cancer bronhopulmonar
 5. Boala pulmonară obstructivă cronică
 6. Indecţii ale aparatului respirator
 7. Cancer colorectal
 8. Diabet zaharat
 9. Boli ale rinichilor
 10. Cancer de sân
 11. Cele mai importante 10 cauze de deces în statele slab dezvoltate: 

  1. Boli ale aparatului respirator
  2. Boli diareice
  3. Accident vascular cerebral
  4. Cardiopatie ischemică
  5. HIV/SIDa
  6. Tuberculoză
  7. Malarie
  8. Complicaţii genetice
  9. Asfixiere şi traumatisme la naştere
  10. Accidente rutiere

  Se observă că în ţările dezvoltate decesul este cauzat, în principal, de bolile netransmisibile, în timp ce în cazul ţărilor slab dezvoltate mortalitatea este asociată mai degrabă bolilor transmisibile.

  Ţările dezvoltate se confruntă cu creşterea mortalităţii prin boli netransmisibile în principal din cauza faptului că ele au dezvoltat diete şi stiluri de viaţă care favorizează apariţia acestui tip de maladii.

  Sursa:
  gandul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 3 =

70 − = 62

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie