Partidul Național Liberal Oltenița plusează: Marius Mihalache a depus jurământul de consilier local
Partidul Național Liberal Oltenița a reușit performanța să numească un ales consilier dintre tinerii care promite pe plan local. O altă față a PNL se deschide prin Marius Mihalache. Deși de câțiva ani obișnuința unei politici cu semnul întrebării a liberalismului oltenițean a făcut ca acest partid să penduleze între dreapta și stânga, avocatul Mihalache vine cu un suflu democratic. La ultima ședință de Consiliu Local, Marius Mihalache a depus jurământul pentru funcția de consilier. El a fost numit în ordinea listei, după ce Mihai Victor a pierdut această calitate.
Avocatul Mihalache declară că jurământul depus comprimă esența funcției de demnitate publică, dar mai ales obligațiile ce le va asuma. ”Jurământul prevăzut de Lg. nr. 215/2001 privind administrația publică locală are următorul cuprins: <Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterea și priceperea mea pentru binele locuitorilor Municipiului Oltenița. Așa să-mi ajute Dumnezeu!>. Acesta comprimă esența funcției de demnitate publică pe care o voi îndeplini, drepturile, dar mai ales obligațiile pe care mi le asum în exercitarea acesteia. Înțeleg ca acest jurământ să mă călăuzească în tot ceea ce întreprind, să-mi fie conștiință și să-mi deschidă viziuni în ceea ce consider eu că poate sprijini interesul cetățenilor. Am trecut de la un nivel de cetățean interesat de binele comunității și critic cu reprezentanții autorităților locale, la un nivel în care trebuie să veghez la menținerea unui echilibru instituțional, să sancționez excesele și derapajele și să contribui la construirea unei viziuni clare și coerente de dezvoltare a comunității noastre.” declară pentru oltenitainfo.ro Marius Mihalache.
Proaspătul consilier își propune planuri care să privească binele comun: ”Deși par abstracte, dorințele mele trebuie să constituie fundația acțiunilor mele viitoare, acțiuni concrete care vor avea în vedere binele comun, în principal, iar, numai în subsidiar, vreun interes politic. Sunt convins că voi avea multe greutăți de înfruntat din partea adversarilor politici, dar și a prietenilor, însă, vreau să asigur toți cetățenii care au votat Partidul Național Liberal că nu voi fi părtaș la compromisuri inutile și mă voi strădui să-mi pun experiența profesională și de viață în folosul comunității.” mai spune consilierul Mihalache.
Victor Mihai a demisionat din funcția de membru PNL și implicit din cea de consilier local. Deși demisia lui Mihai nu a fost pe placul celor care l-au dorit și văzut ca pe un personaj ce încheia unele jocuri de vot, deși ulterior acesta și-a atacat singur demisia în instanța de contencios administrativ fără izbândă, culisele de stânga s-au rupt.
Partidul Național Liberal din Oltenița trece printr-o perioadă destul de grea de când s-au tulburat anumite poziții în interior. Fostul președinte Florian Cercel a menținut un echilibru, o atitudine cât de cât liberală în sânul acestei formațiuni politice. Nemulțumit de alianța cu PSD, Cercel s-a retras, lăsând interimatul fostului senator de Călărași, actual senator de Prahova, Iulian Dumitrescu. După plecarea acestuia din urmă la Prahova, președinte a fost pentru o perioadă scurtă de timp Cristi Căpraru, un alt apropiat al lui Petre Țone. După plecarea lui Căpraru din PNL, funcția de conducere a fost preluată de Mitică Pană, de la care unii dintre oltenițeni au avut așteptări. Ultimele ședințe de Consiliu Local au demonstrat că PNL încă nu și-a reluat poziția de partid de dreapta, printre consilieri aflându-se cei care votează constant cu propunerile lui Țone sau după ordinele primite în interiorul partidului, în funcție de anumite priorități.
Unii dintre oltenițeni spun că oficial PNL s-a desprins de PSD, dar de fapt USL (formațiunea care a unit în 2012 PNL cu PSD într-un partid contra naturii stânga-dreapta) încă există și la Oltenița. Anumite legături și înțelegeri au ținut contactul viu între cele două partide, deși semnalele de la centru au fost împotriva alianței PNL cu PSD.
Din 1990 când s-a înființat FSN, de aici s-au desprins alte partide politice, fără legătură cu moștenirea de dreapta istorică. Adevărații liberali, țărăniști, reprezentanții partidelor istorice de dreapta au rămas o amintire printre politicienii români, cu anemice personaje care au încercat să refacă ce s-a pierdut, dar care nu au putut reînvia puterea suflului ideologiilor, esența ideilor democratice de dreapta din perioada interbelică sau cea dinaintea războaielor. Adevărații liberali au rămas exemple numai în cărțile de istorie sau în filmele documentare cu tematică regală ori biografică. Câteva încercări ale liberalismului vechi au fost după 1990.
Unul dintre cei care se bătea cu pumnul în piept că este liberal sadea a fost și Călin Popescu Tăriceanu, cel care de fapt a avut simpatii socialiste cu idei puternic de stânga încă de pe vremea când era prim ministru, iar acum îmbracă straie dintre cele mai acerbe de politică socialistă.
Schimbarea în bine vine odată cu onestitatea, demnitatea umană, inițiative civice, parcurs legitim în urma votului cu demonstrații de sinceritate. Iar PNL Oltenița are nevoie de identitate și mai mulți oameni de nădejde, are nevoie de tineri cu putere de muncă, cu idei constructive, are nevoie de esență, stabilitate, unitate, organizare care să demonstreze ceea ce au așteptat nume sonore ale PNL ca: Ion C. Brătianu, Dumitru Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Dimitrie I. Berindei, Ion Câmpineanu, Costache Epureanu, Ion Ghica, Alexandru G. Golescu, Pache Protopopescu, C. A. Rosetti, Dimitrie A. Sturdza, George Văcărescu, liberalii de la formarea PNL din 24 mai 1875, dar și urmașii lor de mai târziu, ca Neagu Djuvara, Mircea Ionescu Quintus și Radu Câmpeanu.
Cetățenii vor vedea în continuare dacă membrii PNL se vor lăsa controlați de Țone pentru voturi, dacă PNL Oltenița se va evidenția prin atitudine în interesul cetățeanului înainte de orice alte interese.
Marius Mihalache este avocat la Oltenița în cadrul Baroului Călărași și membru PNL din anul 2001.
Lasă un răspuns