Jaf în centrul orașului Oltenița: Magazinul Vodafone a fost spart de hoți noaptea trecută
Magazinul de telefonie mobilă din centrul orașului Oltenița a fost ținta unui jaf noaptea trecută. Autorii sunt căutați de poliție.
Hoții au lăsat în urma lor una dintre uneltele folosite la jaf. Sursele noastre vorbesc despre o singură persoană care a pătruns în magazin. Hoțul a intrat foarte ușor, fiind dotat cu chei potrivite, însă din grabă sau neatenție, acesta a pierdut unul dintre instrumentele de operat. Pentru poliție unealta găsită în interiorul magazinului constituie un posibil indiciu, care va conduce la soluționarea mai rapidă a cazului. Ușa a fost deschisă cu cheia, alarma a fost dezactivată folosindu-se un cod potrivit.
Furtul a fost descoperit luni dimineață, când personalul magazinului a constatat debandada din interior și lipsa telefoanele din vitrine.
Oamenii legii au început o anchetă. Aceștia fac acum cercetări într-un dosar penal deschis pentru furt calificat.
Potrivit surselor noastre, în ultimele săptămâni au fost înregistrate nenumărate spargeri în Oltenița, cu preponderență la case private. Acțiunea de furt se întinde cu repeziciune și asupra magazinelor, firmelor, în special asupra celor nesupravegheate video sau uman.
Legea recursului compensatoriu a umplut orașele cu recidiviști
Infracțiunile s-au înmulțit în ultimul an. Conform Ministerului Justiţiei, „au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate”, 2.909 fiind eliberate pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce „un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată”. Dintre aceştia, 968 s-au întors în închisoare după comiterea de noi infracţiuni sau ca urmare a altor cauze penale aflate pe rol. Legea recursului compensatoriu a fost criticată în trecut şi de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarilor care într-un comunicat emis după plecarea din funcţie a lui Tudorel Toader estima că „peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni”.
Modificările introduse de parlamentari
Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR au introdus anul trecut o serie de modificări la proiectul de lege privind recursul compensatoriu, astfel încât condamnații la închisoare cu executare să se califice în număr cât mai mare la eliberare. Proiectul a fost aprobat de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, în ședința în care a fost adoptată și OUG 13, și a fost înregistrat în aceeași zi la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență. Pe 13 martie, actul normativ a intrat în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acea vreme de social-democratul Șerban Nicolae. Aici sunt adoptate, la propunerea UDMR, primele măsuri în favoarea infractorilor: redefinirea spațiului necorespunzător prin creșterea suprafeței de la trei la patru metri pătrați per deținut.
În aceeași zi de 13 martie, încălcând regulamentul Senatului care prevede ca un proiect dezbătut în comisie să aștepte minimum trei zile înainte de a fi supus votului în plen, legea intră în ședința de plen a Senatului și este adoptată. A fost înregistrat un singur vot împotrivă. Forma finală a legii a fost dată însă în comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă atunci de social-democratul Eugen Nicolicea.
Deputații PSD, ALDE și UDMR au formulat și au adoptat o serie de amendamente care au schimbat radical, în favoarea infractorilor, condițiile de eliberare înainte de termen a celor condamnați la închisoare cu executare.