Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea unei expresii – Ubi bene, ibi patria (“Unde e bine, acolo e patria”)

Expresia Ubi bene, ibi patria (“Unde e bine, acolo e patria”) provine din antichitatea greco-latina şi este atribuită, pe de o parte, dramaturgului grec Aristofan, care, într-o comedie – Plutus – a folosit această replică, în legătură cu problema repartiţiei bunurilor în societate (aspect vechi de când lumea), iar, pe de altă parte, poetul latin Pacuvius, într-un vers, a spus “Patria est ibicumque est bene” (« Patria este oriunde este bine »), vers pe care îl citează şi Cicero, unul dintre cei mai prolifici scriitori latini, din secolul I i.Hr.

De-a lungul timpului, maxima aceasta a fost interpretată diferit, mulţi considerând-o ca expresia unei atitudini oportuniste, lipsită de morală şi de patriotism, specifică persoanelor care urmăresc doar satisfacerea intereselor personale.

În prezent, vechea expresie antică Ubi bene, ibi patria (“Unde e bine, acolo e patria”) este mai actuală ca oricând şi majoritatea oamenilor nu mai sunt tentaţi să o interpreteze ca fiind lipsită de patriotism, deoarece cei care pleacă în alte ţări, în căutare de lucru şi de un trai mai bun, nu înseamnă că nu îşi iubesc patria, nici nu abandonează, cei mai mulţi, istoria, cultura, tradiţiile, amintirile locurilor în care s-au născut. Cei care, de-a lungul secolelor, au optat pentru varianta inversa « Ubi patria, ibi bene » (« Unde este patria, acolo este bine ») probabil că astăzi cu greu ar mai găsi argumente convingătoare în sprijinul acestei afirmaţii. Iar dacă ne gândim la români, Ubi patria, ibi bene este, la momentul actual, o utopie. In schimb, Ubi bene, ibi patria este o maximă cu perfectă acoperire pentru mulţi conaţionali care au ales să plece în alte ţări şi pe care nimeni nu îi poate condamna de lipsa de patriotism.

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie