Naveta spre Oltenița bulversează programul de liceu. Operatorii de transport încalcă legile țării privind transportul elevilor
Elisabeta Genoa
Elevii de liceu care fac naveta spre Oltenița și înapoi către comunele unde locuiesc, se plâng de faptul că întârzie la școală din cauza companiei de transport care fentează legile și înțelegerile cu liceele. Aceștia acuză companiile de transport pentru faptul că le oferă locuri în picioare sau îi lasă în stație, deși au abonamente.
Motivul se pare că este legat tot de bani. Elevii sunt lăsați pe jos dimineața, fiindcă microbuzele se încarcă cu diverși călători care plătesc drumul, dar nu întotdeauna aceștia primesc bilet.
Problema nu este doar că vine în curând iarna iar pentru elevii navetiști drumul către liceu devine un coșmar. Problema care deranjează cel mai mult este legată de faptul că politica de transport, cei care nu respectă sarcinile prin contractul încheiat între compania de transport și licee, creează neplăceri de ordin instituțional. Astfel, copiii se plâng de faptul că nu sunt luați din stații ori dacă urcă la final în microbuze, aceștia ajung târziu la școală, după începerea cursurilor. Cei mai mulți dintre ei, rămân cu absențe, asta în cel mai fericit caz. Gravitatea acestor nelegiuiri este că nu sunt lăsați să intre în liceu, așa cum se întâmplă deseori la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, unde nu au fost primiți în liceu elevi după ora 8,00, prin ordinul directoarei.
Articolul 45 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, alineatul (71) are următorul cuprins: “(71) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei operatorii de transport rutier pentru următoarele fapte:
a) nerespectarea obligației de a emite abonamente pentru transportul rutier al elevilor potrivit art. 84 alin. (33) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare; b) nerespectarea obligației de a asigura transportul rutier al elevilor potrivit art. 84 alin. (33) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”. Alineatele (81)-(83) au următorul cuprins: “(81) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (71) în ceea ce privește transportul public local și aplicarea sancțiunilor contravenționale se fac de către împuterniciții președinților consiliilor județene și ai primarilor comunelor, orașelor și municipiilor. (82) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (71) în ceea ce privește asigurarea facilității de transport rutier contra cost de persoane se face de către agenți constatatori din Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) potrivit legislației în vigoare.”
Elevii navetiști pot lansa petiții pe internet prin care să ceară drepturile lor, pot formula plângeri către Oficiul pentru Protecția Consumatorului. De asemenea, conducerile liceelor care au navetiști pot interveni fie verbal, fie prin notificări scrise sau condiții clare la contractul încheiat cu cei care au câștigat licitația de transport.
A fura, a păcăli, a șmecheri, a minți au devenit din păcate obișnuință la persoanele lipsite de educație, de bun simț, de conștiință sau onoare. În România, nu doar la Oltenița, păcăleala se poartă, iar goana după venituri necinstite a devenit o modă.
Așa se ajunge la situații de conflict sau nemulțumiri cu finaluri dintre cele mai neplăcute.
Elevii de liceu declară pentru oltenitainfo.ro că sunt nevoiți de cele mai multe ori să stea în picioare tot drumul sau să aștepte cursa următoare, care ajunge mai târziu, școlarii fiind astfel nevoiți să întârzie repetat la cursuri. Operatorul auto nu asigură locuri tuturor călătorilor, deși liceenii au abonamente.
Pentru zeci de elevi ai celor trei licee din oraș, drumul de la şcoală acasă şi invers reprezintă o acțiune hazardată, una deosebit de dăunătoare şi, nu în ultimul rând, ilegală. Sunt norocoși cei care prind locuri pe scaune, fiindcă mai supărați sunt cei care cad pradă îmbrâncelilor şi ghionturilor aglomerației. Uneori elevii stau câte doi pe un scaun, alții se ţin în braţe, asta pentru a face loc şi colegilor care stau în picioare.
Regulamentul privind utilizarea microbuzelor şcolare prevede că numărul de elevi transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor.
Elevii spun că dacă insistă și întâlnesc un operator cumsecade, acesta nu-i lasă pe jos, dar îi bagă în mașină pe toţi odată.
O soluție de bun augur ar fi ca Inspectoratul Școlar sau autoritățile locale din județ, cele din comune, să găsească soluții pentru a sprijini copiii cu microbuze școlare, astfel putând scăpa copiii de problemele navetei și consecințele acesteia.
Elevii și părinții acestora trebuie să știe că art. V din Ordonanța 69/2016 privind completarea Art. 84 din Legea Educației Naționale stipulează ”contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate tarife specifice pentru serviciile publice de transport al elevilor nu pot fi modificate, până la ajungerea la termen, decât prin voința părților”.
Soluțiile pentru desfășurarea unui mecanism complet de funcționare a sistemului de învățământ vor duce la reducerea abandonului școlar, fenomen care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia.
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 28 septembrie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 69/2016 pentru completarea art. 84 din Legea Educației și a art. 45 din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, precum și pentru abrogarea art. 15 din OG nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare.
Astfel, legea prevede decontarea navetei școlare, din bugetul Ministerului Educației Naționale, și pentru elevii de nivel liceal care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu la filiera, profilul sau specializarea solicitată.
Potrivit actului normativ, decontarea se va putea face fie prin unitățile de învățământ la care aceștia sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, fie prin asigurarea unei sume ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Lasă un răspuns