Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Nu datoriile ca atare copleşesc o corporaţie sau o ţară. Creşterea continuă a datoriilor în raport cu veniturile este cea care produce probleme.

Nu datoriile ca atare copleşesc o corporaţie sau o ţară. Creşterea continuă a datoriilor în raport cu veniturile este cea care produce probleme.

Oamenii îmbătrânesc la vârste foarte diferite.

Preţul e cel pe care-l plăteşti. Valoarea e ceea ce primeşti.

Într-o anumită măsură, banii îţi permit accesul în medii mai interesante. Dar nu pot schimba numărul oamenilor care te iubesc sau starea sănătăţii tale.

Lanţurile obişnuinţelor sunt prea uşoare pentru a fi simţite, până când devin prea grele pentru a mai fi rupte.

Investitorii trebuie stie tot timpul ca entuziasmul si cheltuielile sunt dusmanii lor. Si daca totusi insista sa astepte cel mai mult moment pentru a vinde sau a cumpara, trebuie sa incerce sa fie fricosi cand altii sunt lacomi si sa fie lacomi cand altora le este frica.

Lucrurile rele nu se văd în vremurile bune. Până la urmă, doar la reflux îți dai seama cine înoată dezbrăcat.

Este mult mai bine să cumperi o companie minunată la un preţ acceptabil, decât o companie acceptabilă la un preţ minunat.

Evaluarea unei afaceri este în parte ştiinţă, în parte artă.

Niciodată nu investi într-o afacere pe care nu o poţi înţelege.

În lumea afacerilor, oglinda retrovizoare este întotdeauna mai curată decât parbrizul.

Când voi fi forţat să aleg, niciodată nu voi da o noapte de somn liniştit pe posibilitatea de a face un profit suplimentar.

Investeşte întotdeauna pe termen lung.

Nu putem fi perfecţi, dar putem încerca…

Fă munca ce-ţi place şi munceşte pentru cei pe care îi admiri.

Prima regulă este să nu pierzi. A doua regulă este să n-o uiţi pe prima.

Dacă nu poţi urmări cum acţiunile tale scad cu 50% fără să te panichezi, n-ar trebui să fii pe Bursă.

Nu urmăresc să sar peste obstacole de 2 metri: mă uit după obstacole sub jumătate de metru peste care pot păşi.

Nu îmi măsor viaţa după cantitatea de bani pe care o fac. Alţii poate o fac, dar cu siguranţă nu este cazul meu.

Factorul cheie al investiţiilor este determinarea valorii unui business şi plătirea unui preţ corect sau a unuia cu discount.

Priveşte fluctuaţiile pieţei mai degrabă ca pe un prieten decât ca pe un duşman; profită de nebunie în loc să participi la ea.

Faptul că oamenii vor fi plini de lăcomie, temători sau nebuni este predictibil. Impredictibilă este succesiunea în care o vor face.

Warren Buffett

Referitor la mentorii care i-au format stilul său de analiză în materie de alegerea investițiilor, a afirmat într-un interviu că raportul este 85 % Benjamin Graham și 15 % Philipp Fisher. Este recunoscut pentru stilul de viață modest, în ciuda averii imense pe care o deține. Este un magnat, investitor, om de afaceri și filantrop american. În vârstă de 88 de ani, Warren Buffett se află pe locul trei în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere de 84 de miliarde de dolari, după Jef Bezos, fondatorul Amazon, și Bill Gates, fondatorul Microsoft. În 2008, Buffett se afla pe primul loc în clasamentul miliardarilor.
Oracolul din Omaha, cum este supranumit Buffett, a acumulat bani prin investitia in actiuni si companii, este CEO al Berkshire Hathaway, o companie ce detine numeroase subsidiare in domenii precum asigurari, constructii, mobila si transporturi. Warren Buffett s-a născut la 30 august 1930, în Omaha, Nebraska.
Există numeroase persoane care doresc să se îmbogățească în urma tranzacțiilor bursiere. Atunci când vine vorba de rentabilitatea investițiilor la bursă, Warren Buffett reprezintă un punct de reper. Puțini traderi se pot compara cu el și cu performanțele pe care acesta le-a înregistrat pe piața de capital. Cu o avere estimată la 73,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, Warren Buffett este cel mai bogat om din lume.
În 1962, când a început să cumpere acțiuni Berkshire Hathaway, o acțiune costa 7,50 dolari americani. Astăzi o acțiune a acestei companii costă 119 000 USD. Evoluția prețului arată succesul acestui mare investitor cunoscut sub numele de Oracolul din Omaha. Acest articol prezintă cele 10 sfaturi de care trebuie să țină cont cei care doresc să obțină profituri la bursă, potrivit lui Warren Buffett. Warren Buffet spune că nu există o investiție mai proastă decât numerarul. În lumea instrumentelor financiare, numerarul constă în tot ceea ce ține de depozite la termen, obligațiuni guvernamentale și alte instrumente ale pieței monetare. Dacă doriți să vă îmbogățiți rapid, nu o veți face niciodată cu banii ținuți sub saltea.
Si-a inceput studiile la Rose Hill Elementary School din Omaha si a absolvit liceul Woodrow Wilson, manifestand inca de atunci interes pentru matematica, finante, antreprenoriat si economisire.
Copil fiind, Warren Buffet, mergea din usa in usa sa vanda guma de mestecat, Coca-Cola sau reviste saptamanale, a lucrat o perioada la magazinul alimentar al bunicului sau apoi, in timpul liceului, s-a ocupat de distribuirea de ziare si vanzarea de stampile.
De-a lungul carierei sale de broker, Warren Buffet s-a orientat intotdeauna spre acele companii care se vindeau in piata sub valoarea lor intrinseca, facand intotdeauna o analiza minutioasa a fiecarei companii.
Nu este întâmplător faptul că Warren Buffett a ajuns unul dintre miliardării planetei. Încă din copilărie câștiga bani pe cont propriu: se spune despre el că la cinci ani vindea mai scump, din ușă în ușă, sticle de cola, guma de mestecat și acadele, pentru a ieși în câștig, iar la numai 11 ani a investit pentru prima oară la bursă. Investițiile din adolescență i-au adus un câștig de 10.000 de dolari până la vârsta de 20 de ani. Era un afacerist înnăscut, așa că i-a fost ușor să înceapă o carieră ca broker. Până la 30 de ani era deja milionar.
Warren Buffett a fost un elev eminent: deși nu și-a propus niciodată să meargă la Facultate, a studiat până la urmă Școala de Afaceri Wharton de la Universitatea din Pennsylvania timp de doi ani. A renunțat pentru că se plângea că știe materaia mai bine decât profesorii. S-a transferat apoi la Universitatea din Nebraska – Lincoln, pe care a terminat-o în numai trei ani, obținând o diplomă în administrarea afacerilor. Într-un final, a aplicat și la celebra Harvard Business School, însă a fost respins pe motiv că e “prea tânăr”. A ajuns până la urmă la Universitatea Columbia, unde a fost modelat de unul dintre “eroii” săi – Benjamin Graham, un influent om de afaceri, investitor și profesor.
Înainte de a investi în compania care l-a făcut miliardar, Berkshire Hathaway, Warren Buffett a lucrat pentru diverse firme, dar a început și afaceri pe cont propriu, care i-au adus câștiguri semnificative. Buffett a început să cumpere acţiuni la Berkshire Hathaway în 1962, atunci când era doar o companie de textile. La vremea aceea era deja milionar datorită businessurilor sale.
Cumpărarea Berkshire Hathaway a fost o decizie riscantă, pentru că această companie era la un pas de faliment, însă Buffett i-a schimbat domeniul de activitate din companie de textile într-o instituție de investiții financiare. În 1970 a devenit președintele companiei și, nouă ani mai târziu, averea sa ajungea la 620 de milioane de dolari, intrând în Top Forbes 400. În următorii ani a făcut numeroase investiții, una dintre cele mai bune fiind faptul că a cumpărat 7% din compania Coca Cola.
Berkshire Hathaway l-a transformat, în 2008, în cel mai bogat om de pe planetă, însă între timp Jef Bezos și Bill Gates au urcat pe primele locuri în clasamentul miliardarilor, întocmit de Forbes. În prezent, Berkshire Hathaway deține, printre altele, companiile DuraCell, GEICO, Lubrizol, Helzberg Diamonds, NetJets, dar are și procente din Kraft Heinz Company, American Express, Coca-Cola, Bank Of America sau Apple.
Ceea ce pot învăţa investitorii de rând de la Buffett este că succesul extraordinar vine din metoda de alegere a acţiunilor.
Când face o achiziție, pe Buffett îl interesează mai puțin evoluția prețului acțiunii. Atenția lui este orientată spre ratele de profitabilitate ale companiei și rata de creștere a profitului net pe acțiune. De altfel, Buffett spune că dacă bursa s-ar închide pentru 5 ani de zile, pe un investitor nu ar trebui să îl afecteze acest lucru. Pentru a deține acțiuni pe termen lung, Buffett nu cumpără orice firmă, ci alege acele companii care au demonstrat un avantaj competitiv pe o perioadă de cel puțin 10 ani și pe a căror linie de business o poate înțelege.
Una dintre metodele sale de evaluare presupune estimarea valorii intrinseci a companiei folosindu-se de rata istorică de creştere a profitului net pe acţiune, evitând modelele complicate de evaluare. De exemplu, despre investiţia în IBM, Buffet a spus că a analizat intotdeauna raportul anual al companiei, dar că “l-a citit cu alţi ochi” în 2011 când a început să cumpere acţiuni la gigantul IT.
IBM a avut o rată compusă de creștere a profitului net pe acțiune (EPS) de 11,50%, în ultimii zece ani. Valoarea acestui indicator ar putea fi în 2024 de fi 43,50 $/acțiune, dacă presupunem că valoarea actuală a EPS va creşte cu aceeaşi rată. Pentru a obţine preţul potenţial al unei acţiuni IBM în 2014, Buffett alege cel mai mic PER din ultimii 10 ani şi îl înmulţeşte cu EPS estimat. Astfel, cotaţia la care ar putea fi tranzacţionată compania americană este 408 $/acțiune.
Buffett nu uită de dividende, însă adoptă o abordare conservatoare. Ia ultimul dividend și îl înmulțește cu numărul de ani pentru care face estimarea, în cazul nostru 10 ani. El nu ia în calcul nicio rată de creștere a dividendelor, deși majoritatea companiilor care au avantaje competitive își cresc dividendele de la an la an. Rezultatul îl adaugă la prețul pe acțiune estimat. În cazul nostru, avem un dividend de 3,8 $/an x 10 ani = 38 $. Obținem astfel un preț de 446 $/acțiune pentru 2024. Cum îl ajută estimarea prețului IBM pe Buffett? Simplu, de aici poate calcula randamentul anual compus al investiției. Concluzia este că cine investește acum în IBM ar obține un randament anual compus de 8,70%.


În 2006, Warren Buffett a anunțat că donează 85 la sută din averea sa fundației deținute de Bill Gates și soția aceștia, Melinda. Aceasta a fost cea mai mare donație personală făcută în America.
În 2012, Warren Buffett a fost diagnosticat cu cancer la prostată, însă, descoperit în stadiu incipient, nu i-a pus viața în pericol.
În ultimii ani, miliardarul s-a implicat destul de mult pe scena politică, susținând-o pe candidata democrată la președinția SUA, Hillary Clinton, în alegerile prezidențiale din 2016. De asemenea, s-a opus în mod public deciziilor, acțiunilor și politicii lui Donald Trump.

Surse:
ro.wikipedia.org
tradeville.eu
life.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie