Oltenițenii nu mai găsesc ouă și păsări pe piață. În loc de răspunsuri, Direcția Sanitar-Veterinară Călărași solicită sesizări scrise
Laura Suzeanu
Țăranilor li s-a interzis să mai iasă pe piață cu ouă și orice fel de păsări. Aceasta este noua directivă apărută pentru piața comercială din Oltenița. Deși nu există nici o lege în acest sens, producătorii individuali nu mai pot vinde produsele de mai sus, așa cum o făceau până acum.
Reprezentanții ANSVSA Călărași nu doresc să dea explicații, ca și cum instituția ar fi o anexă a vreunor servicii secrete iar o precizare care să lămurească cetățenii oltenițeni, ar aduce prejudicii cuiva… Cam asta este gândirea locală. La Direcția Sanitar Veterinară Călărași, angajații își iau salariul ca orice bugetari de lux, sarcinile însă rămân incognito. Reporterii noștri au cerut un motiv pentru care producătorilor individuali li s-a interzis subit, comerțul cu ouă și păsări. Cerința reprezentanților din teritoriu a fost aceea de a le transmite o sesizare. Ne-am întors înainte de anul 1990?…
Ce lege interzice comercializarea pe piață a ouălor și păsărilor? Nu există niciun caz de gripă aviară în județul Călărași
Metoda de lucru aleasă de Călărași pare a fi una învechită și cel puțin de neînțeles. Ori este foarte posibil ca ceea ce se întâmplă acum pe piața oltenițeană să nu fie foarte elaborat, ba chiar nejustificat. Astfel, inspectorii sanitar-veterinari nu au cum să ofere prea multe explicații. Până acum nu a fost înregistrat niciun focar de gripă aviară, nu se aude de toxicitate la ouă, nu s-a depistat niciun caz de pseudopestă aviară, astfel că nu acestea ar fi motivele de a le interzice țăranilor comercializarea cu ouă și păsări. Există zvonuri care circulă prin piața din Oltenița că deciziile luate de DSV Călărași, au venit ca urmare a existenței unor cazuri de pestă porcină semnalate în județ. Necuvântătoarele înaripate reprezintă vectori de îmbolnăvire la pesta porcină, astfel încât este interzisă comercializarea lor în locuri publice. Cei care mai pot comercializa sunt proprietarii de ferme, cărora li s-a impus să vândă chiar în fața proprietății lor.
De ce nu se organizează pentru acești producători, târguri și piețe de comercializare a păsărilor și ouălor?
Totuși, se fac legi pe loc? Până acum nu am aflat de vreo celulă de criză constituită la primărie pentru prevenirea cazurilor de gripă aviară, astfel ca să poată fi interzis comerţul cu păsări şi ouă de către producătorii individuali în piață. Nu că s-ar face celule de criză, dar nu avem informații legate de vreun caz de gripă aviară. Comercializarea de ouă și păsări în supermarketuri și în magazinele autorizate nu este restricționată. Atunci, are cineva ceva cu producătorii inividuali? De ce în alte părți din țară nu se procedează la fel ca aici?
Pe atestatele de producător și carnetele de comercializare ale producătorilor sunt specificate produsele: ”ouă” și ”păsări”
Conform Legii nr. 145/2014, atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Agricultorii persoane fizice care dețin atestatul de producător pot vinde produsele obținute în ferma sau gospodăria proprie fie pe piață, fie altor comercianți, fiind obligați să dețină și un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Potrivit aceleiași legi 145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică deținătoare a atestatului de producător, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul al produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie.
Carnetul de comercializare va fi utilizat exclusiv pentru produse vegetale, zootehnice și apicole.
Astfel, pe atestate și pe carnetele de comercializare ale producătorilor individuali, ouăle și păsările sunt trecute ca produse de vânzare.
Cum explică DSV Călărași și cei de la Direcția Veterinară din Oltenița această situație?
Cine răpunde pentru erori? Că timpul trece, leafa acestor bugetari merge, iar țăranul muncitor ajunge să renunțe la ogor.