Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: Îmi place de cineva sau Îmi place cineva

Forma corectă de infinitiv a acestui verb este a plăcea (nu a place, cum se poate auzi destul de des). carti_deschiseŢinând seama de această precizare, vom avea în vedere că a plăcea se conjugă corect astfel :

 • la modul indicativ, timpul prezent – eu plac, tu placi, el / ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei / ele plac;
 • la indicativ, imperfect : eu plăceam, tu plăceai, el / ea plăcea, noi plăceam etc.
 • la indicativ, viitor : eu voi plăcea, tu vei plăcea, el / ea va plăcea etc.
 • la modul conjunctiv, prezent : eu să plac, tu să placi, el / ea să placă, noi să plăcem, voi să plăceti, ei / ele să placă ;
 • la condiţional, prezent : eu as plăcea, tu ai plăcea, el / ea ar plăcea etc.

Alte moduri şi timpuri, care nu au fost prezentate în rândurile de mai sus, nu ridică probleme în privinţa formelor corecte. Este important, de asemenea, de menţionat că acest verb – a plăcea – nu are forme de imperativ, nu din motive de ordin gramatical, ci pentru că sensul cuvântului exclude ideea de poruncă, îndemn, specifică imperativului ; ar fi, prin urmare, nepotrivit, să spunem : Placi ! Plăceţi !cool

În privinţa structurilor din titlul articolului – îmi place de cineva sau îmi place cinevasingura corectă este îmi place cineva, deoarece cineva este subiectul (Cineva îmi place), în acest enunţ, pronumele personal de persoana întâi – îmi – având rolul de complement indirect (cui place ? – mie / îmi), iar prezenţa prepoziţiei de ar fi complet nejustificată.

Surse: tratate on line

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + 8 =

92 − 91 =

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie