Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: Îmi place de cineva sau Îmi place cineva

Forma corectă de infinitiv a acestui verb este a plăcea (nu a place, cum se poate auzi destul de des). carti_deschiseŢinând seama de această precizare, vom avea în vedere că a plăcea se conjugă corect astfel :

 • la modul indicativ, timpul prezent – eu plac, tu placi, el / ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei / ele plac;
 • la indicativ, imperfect : eu plăceam, tu plăceai, el / ea plăcea, noi plăceam etc.
 • la indicativ, viitor : eu voi plăcea, tu vei plăcea, el / ea va plăcea etc.
 • la modul conjunctiv, prezent : eu să plac, tu să placi, el / ea să placă, noi să plăcem, voi să plăceti, ei / ele să placă ;
 • la condiţional, prezent : eu as plăcea, tu ai plăcea, el / ea ar plăcea etc.

Alte moduri şi timpuri, care nu au fost prezentate în rândurile de mai sus, nu ridică probleme în privinţa formelor corecte. Este important, de asemenea, de menţionat că acest verb – a plăcea – nu are forme de imperativ, nu din motive de ordin gramatical, ci pentru că sensul cuvântului exclude ideea de poruncă, îndemn, specifică imperativului ; ar fi, prin urmare, nepotrivit, să spunem : Placi ! Plăceţi !cool

În privinţa structurilor din titlul articolului – îmi place de cineva sau îmi place cinevasingura corectă este îmi place cineva, deoarece cineva este subiectul (Cineva îmi place), în acest enunţ, pronumele personal de persoana întâi – îmi – având rolul de complement indirect (cui place ? – mie / îmi), iar prezenţa prepoziţiei de ar fi complet nejustificată.

Surse: tratate on line

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

75 + = 85

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie