Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Margaritas ante porcos”?

Margaritas ante porcoseste un celebru adagiu latin, care se traduce, în limba română, prin “Mărgăritare în fata Perle la porciporcilor”/”Mărgăritare la porci”, având ca echivalent şi o altă expresie autohtonă, cu sens similar – “Nu strica orzul pe gâşte”.

Originea expresiei Margaritas ante porcos se află în Evanghelia lui Matei, referindu-se la lucrurile sfinte care trebuie ocrotite, nu date la câini, aşa cum nici perlele nu trebuie date porcilor, pentru că, neştiind ce sunt şi neînţelegându-le valoarea, le-ar călca în picioare.

SmartÎn timp, expresia a trecut în limbajul comun, pentru a sublinia faptul că lucrurile importante, cu semnificaţie, nu trebuie spuse celor care nu le înţeleg sau care nu pot să le aprecieze.

Expresia completă, în latină, este “Nolite mittere margaritas ante porcos” (Nu aruncaţi mărgăritare în fata porcilor), dar, de regulă, se citează numai ultimele trei cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

85 − = 81

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie