Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul cuvântului “fiasco”

În limbajul oral, dar şi în mass-media, se poate constata utilizarea frecventă a acestui cuvânt – fiasco – preferat pentru Ora-DeRomana-482x362că exprimă succint o anume situaţie, de exemplu: “Meciul de fotbal de aseară a fost un fiasco pentru ambele echipe”, “Mitingul împotriva guvernului a fost un fiasco”, “Un fiasco total pare să fi fost cel mai recent referendum” etc.

Fiasco este un substantiv împrumutat din limba italiană, al cărui sens propriu este sticlă/butelie, dar, folosit la figurat, înseamnă: eșec total într-o acțiune întreprinsă; insucces, nereușită (DEX).

Gramatica2Cum s-a ajuns de la sticlă/butelie la eşec/nereuşită? Se spune că, în Veneţia, cu mult timp în urmă, un italian aflat într-un local, pentru că nu i-a fost pe plac un cântăreţ, a cerut o sticlă (fiasco) să o arunce pe scenă. Gestul său a găsit imitatori şi s-a extins şi în sălile de spectacol, “fiasco” dobândind astfel înţelesul de eşec/insucces. Treptat, din sălile de spectacol cuvântul a fost preluat pentru a exprima aceeaşi idee în orice domeniu, devenind, la momentul actual, un termen prezent în mai toate limbile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie