Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este pluralul corect al substantivului “dată” – dăţi sau date?

Am constatat, din limbajul curent, că unii vorbitori de limba română sunt tentaţi, când este vorba de pluralul Owl-readingsubstantivului datădăţi sau date? – să considere că prima formă este greşită, indiferent de context.

În realitate, ambele forme de plural sunt corecte, dar diferenţiate semantic. Mai exact, pluralul date se utilizează pentru situaţiile în care dată are sensul: I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment; Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc. 2. (Mat.) Fiecare dintre mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări. – Din fr. date (DEX).

Dacă substantivul dată are înţelesul: Fiecare dintre cazurile când se produce o întâmplare sau un fapt care se repetă; oară (DEX)pluralul corect vă fi dăţi.

În limbajul popular, substantivul dată, folosit doar la singular,are sensul de soartă, destin, fatalitate. Exemplu: Aşa le-a fost data, să nu se bucure de ceea ce au realizat!

Clown lit IIn privinta formelor de plural mentionate (dăţi/date), se va spune corect, de exemplu: Există, în istoria fiecărei ţări, date memorabile/După culegerea diverselor date, oamenii de ştiinţă au elaborat o nouă teorie despre naşterea Universului/Datele problemei pot conduce la rezolvarea corectă a acesteia etc., dar În atâtea dăţi te-am rugat să rezolvi această problemă!/În alte dăţi, evenimentele s-au desfăşurat in avantajul nostru etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =

28 − = 22

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie