Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiilor “Taler cu două feţe” şi “A-şi da arama pe faţă”

Cele două expresii din titlul articolului – “Taler cu două feţe” şi “A-şi da arama pe faţă” – a căror origine Doua fetese află în înţelepciunea populară, transmisă de-a lungul timpului, în formulări concise, din care răzbate şi un deosebit simţ al limbii, vizează o caracteristică a comportamentului unor persoane – ipocrizia. Comparaţia omului prefăcut şi viclean cu talerul cu două feţe a rămas de pe vremea când respectiva monedă austriacă, suflată în argint (talerul), a circulat şi în spaţiul românesc (în secolele al XVII-lea – al XIX-lea), asociaţia explicându-se prin faptul că metalul preţios suflat pe taler se cojea repede, ieşind la iveală materialul de proastă calitate din care era făcută moneda. De altfel, I. Golescu, într-una dintre scrierile sale, explică această zicere: “Arată năravul făţarnicului care se schimbă când pe o faţă, când pe alta”.
Citate din cartiÎn mod similar s-a născut, cam în aceeaşi perioadă, şi expresia “A-şi da arama pe faţă”, referitoare la persoanele care, precum monedele contrafăcute, care aveau doar la suprafaţă un strat subţire de metal preţios, care ascundea falsul, îşi dau pe faţă, la un moment dat, fără să vrea, năravurile şi relele intenţii, mascate o vreme de bunăvoinţă, zâmbet prefăcut şi vorbe “poleite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

76 − 74 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie