Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul cuvântului “inextricabil”?

Într-o prezentare a unui produs cosmetic de pe Internet se spunea că este “de foarte bună calitate, Librarieinextricabil, cu acţiune rapidă” etc. Altcineva, într-o discuţie între prieteni, era foarte mândru de “noul său automobil inextricabil”… Evident, ambele enunţuri sunt greşite, din cauza utilizării greşite a adjectivului inextricabil, eroarea fiind generată de asemănarea fonetică, fără nicio legătură de sens, cu “stricat”, cei care folosesc greşit respectivul cuvânt gândindu-se, probabil, ca inextricabil e ceva “care nu se strică”.

Inextricabil este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. inextricable), etimonul (originea Citindcuvantului) fiind latinescul inextricabilis, cu sensul: (despre împrejurări, întâmplări, situații în care se află cineva) foarte încurcat și complicat; de neînțeles, de nelămurit (DEX).

Aşadar, se poate spune corect, de exemplu: El se simţea copleşit în labirintul inextricabil al atâtor păreri confuze/Mulţi cred că destinul politic al României este inextricabil legat de Moscova etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie