Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiei “Măgarul lui Buridan”

Expresia “Măgarul lui Buridan” (“L’âne de Buridan”, cum spun francezii), destul de des utilizată şi în Magarul lui Buridanlimba română, îşi are originea într-o fabulă a preotului şi filosofului francez Jean Buridan (din secolul al XIV-lea) – rector, la vremea aceea, al Universităţii din Paris şi bun cunoscător al operelor lui Aristotel. Fabula, născocită de autor pentru a susţine o argumentaţie filosofică despre situatiile paradoxale, spune că un măgar însetat şi înfometat, aşezat între o găleată cu apă şi un vas cu ovăz, nu se putea decide cu ce să înceapă – să-şi potolească setea sau să mănânce, riscând să piară din pricina ezitării lui, ceea ce s-a si întâmplat.

„A fost odată un măgar flămând care avea în apropierea sa două grămezi de fân de mărime egală şi la distanţă egală de el. Nehotărât, măgarul privea la stânga şi vedea o grămadă de fân, privea la dreapta şi vedea o grămadă de fân identică. Cum amândouă îl atrăgeau cu aceeaşi putere, nu reuşea să se decidă pentru nici una din ele. în cele din urmă animalul a murit de foame pentru că nu s-a hotărât să mănânce din nici una dintre cele două grămezi.” cam așa este povestirea. Această fabulă a fost interpretată în foarte multe feluri. Uneori este folosită pentru a arăta că nu există liberul-arbitru, pentru Buridancă alegem întotdeauna un anumit curs al acţiunii impulsionaţi de forţa motivelor, în aşa fel încât motivele mai puternice sunt cele care ne determină alegerea.

Aşadar, dacă se spune despre cineva că este precum “Măgarul lui Buridan”, înseamnă că respectivul este un om indecis, incapabil să ia o hotărâre, deşi ar avea posibilitatea să o facă. Expresia subliniază, astfel, situaţia ridicolă a unei persoane care, solicitată din două părţi, în acelaşi timp, nu se decide pentru niciuna, pierzându-le pe amândouă. În limba română, mai există o expresie, născută din înţelepciunea populară, care transmite acelaşi mesaj – “Cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 3 =

+ 36 = 39

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie