Pastila de gramatică
Care este originea expresiei “a freca menta”?
Toată lumea ştie că expresia “a freca menta” are conotaţii negative, referindu-se la lene, la comoditate, la obiceiul unora de a pierde timpul sau de a se fofila de la muncă. Este evident, de asemenea, că aceasta exprimă o mentalitate adânc înrădăcinată în spaţiul nostru balcanic, unde aproape totul este luat ”a la legere”.
Originea expresiei ţine de perioada antichităţii, când, la greci mai ales, exista obiceiul ca masa pe care era pusă mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă, pentru a răspândi un miros plăcut si proaspăt în încăpere. De la greci, obiceiul s-a răspândit în întreaga Peninsulă Balcanică, ajungând şi la noi, în perioada domniilor fanariote (secolele al XVIII-lea – al XIX-lea). În familiile înstărite, a freca masa cu mentă era un semn de rafinament.
Din această epocă au început însă să se adauge şi conotaţii negative expresiei a freca menta, deoarece unii slujitori, pentru a scăpa de munci mai grele, prelungeau ore în şir o astfel de activitate, spre nemulţumirea stăpânilor. În timp, obiceiul de a freca menta pe masă a dispărut, preferându-se moda occidentală a feţelor de masă. A rămas însă expresia a freca menta, foarte vie şi astăzi, pentru a eticheta tendinţa spre eschivare de la muncă a unora.
Lasă un răspuns