Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este originea expresiei “a freca menta”?

Toată lumea ştie că expresia “a freca menta” are conotaţii negative, referindu-se la lene, la Expresia mentacomoditate, la obiceiul unora de a pierde timpul sau de a se fofila de la muncă. Este evident, de asemenea, că aceasta exprimă o mentalitate adânc înrădăcinată în spaţiul nostru balcanic, unde aproape totul este luat ”a la legere”.

Originea expresiei ţine de perioada antichităţii, când, la greci mai ales, exista obiceiul ca masa pe care era pusă mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă, pentru a răspândi un miros plăcut si proaspăt în încăpere. De la greci, obiceiul s-a răspândit în întreaga Peninsulă Balcanică, ajungând şi la noi, în perioada domniilor fanariote (secolele al XVIII-lea – al XIX-lea). În familiile înstărite, a freca masa cu mentă era un semn de rafinament.

Din această epocă au început însă să se adauge şi conotaţii negative expresiei a freca menta, deoarece unii slujitori, pentru a scăpa de munci mai grele, prelungeau ore în şir o astfel de activitate, spre Citindnemulţumirea stăpânilor. În timp, obiceiul de a freca menta pe masă a dispărut, preferându-se moda occidentală a feţelor de masă. A rămas însă expresia a freca menta, foarte vie şi astăzi, pentru a eticheta tendinţa spre eschivare de la muncă a unora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 7

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie