Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este pluralul corect al substantivului “defileu” – defileie/defilee sau defileuri?

Căutând, pe internet, informaţii despre diverse locuri din ţară, frumoase destinaţii de vacanţă, am găsit, Defileul Dunariiprintre altele, descrieri de felul acestora: “Valea Bistriţei montane prezintă aspecte foarte diferite, sectoarele de vale largă alternând cu defileiele înguste.” (carpaţi.org), “Drumul şerpuieşte în continuare prin defileiele munţilor, spre Livadia” (neamul-romanesc.com), “Cele două văi transversale cu defileiele lor; Defileul Oltului în estul grupei şi Defileul. Jiului în vestul grupei”( unibuc.ro), “Prin Defileele Lăpuşului şi Cavnicului” (sites.google.com), “Chei şi defilee din România” (academia.edu) etc. Surprinzător este şi faptul că multe dintre aceste surse de informaţii (din care am luat exemplele citate anterior) sunt specializate pentru domeniul geografiei sau se leagă de prestigioase instituţii de învăţământ şi ştiinţifice, ceea ce ar trebui să excludă, din start, orice fel de greşeală, inclusiv pe cele de natura lingvistică.
Substantivul defileu, cu sensul de vale transversală îngustă, adâncă și lungă, cu versanți abrupți, săpată de o apă curgătoare în regiunile muntoase (DEX), este un împrumut din limba franceză (fr.défilé).
În limba română, substantivele neutre terminate la nominativ singular în diftongul -eu, se împart în trei categorii, din punctul de vedere al formelor de plural:

 • substantive din fondul lexical vechi (puţine la număr), care formează pluralul nearticulat în -ie: curcubeu – curcubeie, heleşteu – heleşteie, zmeu – zmeie, jujeu – jujeie etc.
 • substantive împrumutate din alte limbi, care fac pluralul în -e, în loc de –ie: liceu- licee, muzeu- muzee, trofeu – trofee etc.
 • substantive împrumutate, care fac pluralul în –uri: defileu – defileuri, antreu – antreuri, careu – careuri etc.

A gandiAşadar, singura formă corectă de plural a substantivului defileu este defileuri (articulat – defileurile).
Este un adevăr evident că fiecare vorbitor de limba română trebuie să fie preocupat de utilizarea corectă a acesteia, în orice împrejurare, şi cu atât mai mult specialiştii din diverse domenii, care sunt responsabili nu numai pentru corectitudinea şi claritatea informaţiilor, dar şi pentru stăpânirea limbajului. Cum îşi pot oare impune prestigiul ştiinţific instituţii precum cele citate la începutul articolului (Universitatea Bucureşti, Academia.edu etc.), ignorând reguli elementare de exprimare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 17 =

60 − 56 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie