Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Eu mă risc” sau “Eu risc”?

Una dintre greşelile frecvente de exprimare se leagă de folosirea verbului a risca – Eu mă risc sau Eu Clown lit Irisc? În cele mai diverse contexte de comunicare, de la banala conversaţie cotidiană, până în mass-media, putem sesiza utilizarea aproape ostentativă a unor structuri de felul: Mă risc şi plec la munte, indiferent de vreme/ El s-a riscat şi a investit toţi banii într-o nouă afacere etc. Internetul oferă, de asemenea, exemple nenumărate: “Mă risc sau nu…” (forum.acvarist), “Să mă risc într-o relaţie cu el?”(garbo.ro), “HDD nou cu probleme – mă risc sau nu” (mygarage.ro) etc.

Verbul a risca, potrivit DEX, înseamnă: A(-și) pune in primejdie viața, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil; Intranz. A participa la o acțiune nesigură, a acționa la noroc. Formele reflexive ale acestui verb – mă risc, te rişti, se riscă, ne riscăm etc. – sunt incorecte. Acestea au apărut, probabil, după modelul unor verbe reflexive, impersonale, existente în limbă, de felul: se spune, se cade, se Cum-este-corect-obişnuieşte, se justifica etc. şi au proliferat, unora parandu-li-se mai interesante sau mai accentuat subiective, deşi acest aspect (subiectivitatea) este prezent în chiar sensul verbului, deoarece a risca presupune implicarea celui care face actiunea exprimata de verb.

Prin urmare, singurele forme corecte în flexiunea acestui verb – a risca – indiferent de mod şi timp, sunt cele fără pronume reflexiv: eu risc, tu rişti, el riscă, noi riscăm etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + seventeen =

94 − = 86

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie