Pastila de gramatică
Cum este corect – “Eu mă risc” sau “Eu risc”?
Una dintre greşelile frecvente de exprimare se leagă de folosirea verbului a risca – Eu mă risc sau Eu risc? În cele mai diverse contexte de comunicare, de la banala conversaţie cotidiană, până în mass-media, putem sesiza utilizarea aproape ostentativă a unor structuri de felul: Mă risc şi plec la munte, indiferent de vreme/ El s-a riscat şi a investit toţi banii într-o nouă afacere etc. Internetul oferă, de asemenea, exemple nenumărate: “Mă risc sau nu…” (forum.acvarist), “Să mă risc într-o relaţie cu el?”(garbo.ro), “HDD nou cu probleme – mă risc sau nu” (mygarage.ro) etc.
Verbul a risca, potrivit DEX, înseamnă: A(-și) pune in primejdie viața, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil; Intranz. A participa la o acțiune nesigură, a acționa la noroc. Formele reflexive ale acestui verb – mă risc, te rişti, se riscă, ne riscăm etc. – sunt incorecte. Acestea au apărut, probabil, după modelul unor verbe reflexive, impersonale, existente în limbă, de felul: se spune, se cade, se obişnuieşte, se justifica etc. şi au proliferat, unora parandu-li-se mai interesante sau mai accentuat subiective, deşi acest aspect (subiectivitatea) este prezent în chiar sensul verbului, deoarece a risca presupune implicarea celui care face actiunea exprimata de verb.
Prin urmare, singurele forme corecte în flexiunea acestui verb – a risca – indiferent de mod şi timp, sunt cele fără pronume reflexiv: eu risc, tu rişti, el riscă, noi riscăm etc.
Lasă un răspuns