Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Eu mă risc” sau “Eu risc”?

Una dintre greşelile frecvente de exprimare se leagă de folosirea verbului a risca – Eu mă risc sau Eu Clown lit Irisc? În cele mai diverse contexte de comunicare, de la banala conversaţie cotidiană, până în mass-media, putem sesiza utilizarea aproape ostentativă a unor structuri de felul: Mă risc şi plec la munte, indiferent de vreme/ El s-a riscat şi a investit toţi banii într-o nouă afacere etc. Internetul oferă, de asemenea, exemple nenumărate: “Mă risc sau nu…” (forum.acvarist), “Să mă risc într-o relaţie cu el?”(garbo.ro), “HDD nou cu probleme – mă risc sau nu” (mygarage.ro) etc.

Verbul a risca, potrivit DEX, înseamnă: A(-și) pune in primejdie viața, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil; Intranz. A participa la o acțiune nesigură, a acționa la noroc. Formele reflexive ale acestui verb – mă risc, te rişti, se riscă, ne riscăm etc. – sunt incorecte. Acestea au apărut, probabil, după modelul unor verbe reflexive, impersonale, existente în limbă, de felul: se spune, se cade, se Cum-este-corect-obişnuieşte, se justifica etc. şi au proliferat, unora parandu-li-se mai interesante sau mai accentuat subiective, deşi acest aspect (subiectivitatea) este prezent în chiar sensul verbului, deoarece a risca presupune implicarea celui care face actiunea exprimata de verb.

Prin urmare, singurele forme corecte în flexiunea acestui verb – a risca – indiferent de mod şi timp, sunt cele fără pronume reflexiv: eu risc, tu rişti, el riscă, noi riscăm etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 2 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie