Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “destui de mulţi (oameni)” sau « destul de mulţi (oameni) »?

Destul, din punct de vedere morfologic, poate fi adjectiv sau adverb. Când este adjectiv, determină unEsti cool daca vorbesti corect gramatica substantiv şi se acordă cu acesta în gen, număr şi caz. Exemple : Destui elevi s-au dus la deschiderea expoziţiei/Destule eleve au participat la această actiune/ El nu are destulă credintă pentru a fi convingător etc.

Când se foloseşte ca adverb, destul este invariabil, adică nu îşi mai schimbă forma, în funcţie de număr şi gen, şi apare în contexte în care este urmat de prepoziţia de. Exemple : Destul de mulţi români sunt nemulţumiţi/Destul de puţine fapte merită să fie lăudate/S-au înţeles destul de bine etc.

La GramaticaMai trebuie precizat, de asemenea, că destul se poate întrebuinţa şi substantival (Exemplu : A suferit destule !) sau cu valoare de interjecţie (Exemplu : Nu mai vreau să aud nimic ! Destul ! – cu sensul Ajunge ! Încetează !).

Aşadar, răspunsul la întrebarea din titlul articolului este : Singura formă corectă, în contextul respectiv, deoarece destul este adverb, este «Destul de mulţi oameni ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

95 − 88 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie