Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “destui de mulţi (oameni)” sau « destul de mulţi (oameni) »?

Destul, din punct de vedere morfologic, poate fi adjectiv sau adverb. Când este adjectiv, determină un Cartesubstantiv şi se acordă cu acesta în gen, număr şi caz. Exemple : Destui elevi s-au dus la deschiderea expoziţiei/Destule eleve au participat la această actiune/ El nu are destulă credintă pentru a fi convingător etc.

Când se foloseşte ca adverb, destul este invariabil, adică nu îşi mai schimbă forma, în funcţie de număr şi gen, şi apare în contexte în care este urmat de prepoziţia de. Exemple : Destul de mulţi români sunt nemulţumiţi/Destul de puţine fapte merită să fie lăudate/S-au înţeles destul de bine etc.

Mai trebuie precizat, de asemenea, că destul se poate întrebuinţa şi substantival (Exemplu : A suferit Citind Corectdestule !) sau cu valoare de interjecţie (Exemplu : Nu mai vreau să aud nimic ! Destul ! – cu sensul Ajunge ! Încetează !).

Aşadar, răspunsul la întrebarea din titlul articolului este : Singura formă corectă, în contextul respectiv, deoarece destul este adverb, este «Destul de mulţi oameni ».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 − 30 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie