Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este pluralul corect al substantivului “dată” – dăţi sau date?

Am constatat, din limbajul curent, că unii vorbitori de limba română sunt tentaţi, când este vorba de George Pruteanupluralul substantivului datădăţi sau date? – să considere că prima formă este greşită, indiferent de context.

În realitate, ambele forme de plural sunt corecte, dar diferenţiate semantic. Mai exact, pluralul date se utilizează pentru situaţiile în care dată are sensul: I. Timpul precis (exprimat în termeni calendaristici) când s-a produs sau urmează să se producă un eveniment; Indicația acestui timp pe un act, pe o scrisoare etc. II. 1. (La pl.) Fapte stabilite (de știință), elemente care constituie punctul de plecare în cercetarea unei probleme, în luarea unei hotărâri etc. 2. (Mat.) Fiecare dintre mărimile, relațiile etc. care servesc pentru rezolvarea unei probleme sau care sunt obținute în urma unei cercetări și urmează să fie supuse unei prelucrări. – Din fr. date (DEX).

Dacă substantivul dată are înţelesul: Fiecare dintre cazurile când se produce o întâmplare sau un fapt care se repetă; oară (DEX)pluralul corect vă fi dăţi.

De GandireÎn limbajul popular, substantivul dată, folosit doar la singular, are sensul de soartă, destin, fatalitate. Exemplu: Aşa le-a fost data, să nu se bucure de ceea ce au realizat!
În privinta formelor de plural mentionate (dăţi/date), se va spune corect, de exemplu: Există, în istoria fiecărei ţări, date memorabile/După culegerea diverselor date, oamenii de ştiinţă au elaborat o nouă teorie despre naşterea Universului/Datele problemei pot conduce la rezolvarea corectă a acesteia etc., dar În atâtea dăţi te-am rugat să rezolvi această problemă!/În alte dăţi, evenimentele s-au desfăşurat in avantajul nostru etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 7 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie