Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – aicea sau aici, acuma sau acum?

Aici şi acum sunt adverbe, primul de loc, al doilea de timp şi acestea sunt singurele forme corecte, De Gandireînregistrate în dicţionarele româneşti. Pentru fiecare dintre aceste adverbe există variante colocviale (care nu corespund normelor lingvistice) – aicea, acuma – a căror existenţă se explică prin neglijenţă în exprimare, prin obişnuinţa de a folosi anumite forme ale cuvintelor sau prin contaminare (când mai mulţi vorbitori pronunţa anumite cuvinte într-un anumit fel, tendinţa este de a-i copia pe aceştia).

Este-CorectExistă, de asemenea şi variante populare/regionale ale adverbelor în discuţie, pentru aici –  ici, icisa (în Muntenia), aoace (în Transilvania), iar pentru acumacu, acuşi, acuşica (în Muntemia), amu, amuş (în partea de nord a Transilvaniei, în Maramureş), în limba veche – acmu/iacmu.

Când variantele neliterare (populare, regionale, colocviale) apar în textele literare, acestea sunt folosite de scriitori cu intenţia de a crea o anumită atmosferă, de a adecva limbajul la condiţia personajelor etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 − = 28

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie